Ofertele publice initiale de actiuni (IPO-urile) sunt intr-o faza de dezvoltare pe Bursa de la Sofia, prima operatiune de acest gen in adevaratul sens al cuvantului fiind in iulie 2004, cand compania de internet Investor.BG , care detine intre altele unul din cele mai populare website-uri www.investor.bg a strans de pe piata jumatate de milion de euro la acel moment. Acum, compania are o capitalizare de peste 4 mln EUR. Au urmat alte IPO-uri de marimi reduse ale unor companii din comert, media, real estate.
Desi nu a fost un IPO traditional, e de mentionat ca in ianuarie 2005 a fost listat cel mai mare emitent Bulgarian Telecommunication Company (BTC) prin convertirea unor asa-numite instrumente compensatorii in actiuni. Valoarea echivalenta a acestor actiuni rezultate a fost de 320 mln EUR. Simbolul (BTC) este acum cel mai lichid de la Bursa din Sofia, cu un volum zilnic al tranzactiilor de peste 1 mln EUR.

Anul acesta este cel in care piata ofertelor publice initiale pare a-si lua avantul. La inceputul lunii august a fost listat primul fond de Private Equity Advance Equity Holding, care a obtinut de pe piata o finantare de 5 mln EUR. Fondul isi propune sa investeasca in companii de talie mica din Bulgaria, Romania, Serbia. In luna septembrie, compania Sofia Commerce care detine o retea de case de amanet s-a listat printr-o oferta publica initiala de 4 milioane EUR.

Cel mai mare holding din Bulgaria listat in Octombrie

Chimimport, cel mai mare Holding din Bulgaria, cu detineri in sectoarele bancar, transporturi, piata imobiliara, a ajuns la bursa printr-un IPO de 21 mln EUR, derulat in luna octombrie a acestui an. Activele bilantiere ale Chimimport Holding totalizau 570 mln EUR la finalul anului 2005 si au generat un profit net de 15 mln EUR anul trecut. Capitalizarea actuala a societatii este de 389 mln EUR.

Urmeaza in noiembrie listarea producatorului de baterii Monbat AD, printr-o oferta de 14 mln EUR, reprezentand 25% din viitoarea capitalizare. Compania are in plan pentru acest an o cifra de afaceri de 40 mln EUR si un profit net de 3.9 mln EUR.

O companie din grupul Chimimport Sunny Rays Bulgaria, intentioneaza sa se listeze in lunile urmatoare. Sunny Rays este producator de ulei de floarea-soarelui si doreste sa inceapa productia de bio-etanol.

In paralel cu aceste oferte publice initiale, Bursa de la Sofia a mai avut parte de doua vanzari secundare importante in acest an, compania de asigurari Eurins si Bulgarian-American Credit Bank ajungand si ele la cota.

De asemenea, entitati deja cotate desfasoara periodic oferte publice de titluri pentru a strange capitalul necesar extinderii. Este in special cazul REIT-urilor. Acestea au aparut ca urmare a adoptarii legislatiei de constituire a SPV-urilor (Special Purpose Vehicles), legislatie care prevede doua scopuri de infiintare : securitizarea proprietatilor, respectiv securitizarea creantelor. Ele au strans prin intermediul bursei peste 120 mln EUR in ultimii 2 ani, in contextul interesului pentru aceasta categorie de instrumente. Exista pe de alta parte opinia ca investitorii au fost prea putin selectivi intre cele aproape 30 de entitati si ca doar de acum incolo se vor remarca cele cateva care vor genera cash-flow-uri care sa sustina valoarea lor de piata.


Cristian Tudorescu
www.vanguard.ro




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri