Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis vineri in scadere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci saptamani, iar yenul s-a depreciat semnificativ, dupa un cutremur puternic in largul coastei de nord-est a Japoniei, care a cauzat valuri tsunami, incendii si alunecari de teren, potrivit Reuters.
Cutremurul, cu o magnitudine de 8,9 potrivit US Geological Survey, a zguduit cladirile din Tokyo si a cauzat "multi raniti", potrivit televiziunii NHK si declaratiilor martorilor de la fata locului.

Indicele Nikkei era deja in scadere inainte de cutremur, din cauza temerilor privind economia globala si tensiunile din Arabia Saudita, anunta Mediafax.

"Este inca prea devreme sa evaluam pagubele si replicile se fac inca simtite. Anticipam o corectie abrupta a yenului, iar Banca Japoniei ar putea mentine inclinatia catre dobanzi mai mici la consiliul de saptamana viitoare. In contextul cresterii puternice a pretului petrolului, care a afectat perspectivele economie globale de care Japonia depinde in mare masura, acest eveniment ar putea determina banca centrala sa pastreze o politica monetara care ar favoriza economia", comenteaza un analist al Standard Chartered Bank din Hong Kong.

Yenul s-a depreciat semnificativ fata de dolar si euro dupa cutremur. Moneda japoneza a coborat cu 0,3% fata de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au cazut cu 3% dupa inchiderea sedintei bursiere. Randamentele obligatiunilor au crescut, investitorii anticipand consecinte economice semnificative si noi presiuni asupra bugetului de stat. Contractele futures cu aur au inregistrat cresteri.

Mai multe centrale nucleare si rafinarii petroliere din Japonia s-au inchis. Mai multe instalatii industriale, inclusiv o rafinarie si o fabrica de otel, sunt in flacari.

Banca Japoniei a anuntat ca va face toate eforturile pentru a mentine stabilitatea financiara.

"Sunt fabrici de autoturisme si semiconductori in nordul Japoniei, deci impactul economic va fi important"
, a declarat un economist al Mizuho Research Institute din Tokyo.

Presa japoneza anunta numerosi raniti si mutle incendii in orasele Sendai si Tokyo. Portul Sendai a fost lovit de un val tsunami de zece metri, insa pagubele nu sunt cunoscute.

Provincia Miyagi si regiunile alaturate cuprind numeroase zone industriale si de productie, cu multe combinate chimice, petrochimice si fabrici de electronice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri