Fondurile de investitii si companiile din afara Romaniei controlau 18,06% din actiunile FP pe 28 februarie, iar persoanele fizice nerezidente aveau 8,8%, potrivit informatiilor transmise marti de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In acelasi timp, fondurile de investitii si companiile inregistrate in Romania detineau 5,57% din titlurile FP, iar un pachet de 30,78% era controlat de mai multe persoane fizice.

Pentru luna ianuarie, Fondul Proprietatea a prezentat doua structuri ale actionariatului. Prima era in functie de tara de resedinta a investitorilor, fara sa spuna ce participatii aveau persoanele fizice si cele juridice. A doua structura prezenta ce participatii au persoanele fizice si juridice, insa nu spunea defalcat cat detin investitorii straini si cat au romanii.

In functie de tipul de investitori, persoane fizice sau juridice, in luna februarie, fondurile de investitii si firmele locale si straine si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea la 23,63%, nivel cu peste trei puncte procentuale mai mare decat cel de la finalul lunii ianuarie, cand detineau 20,58% din titlurile FP.

Pe de alta parte, pachetul de actiuni detinut de persoanele fizice romani si straini a scazut la 39,58%, de la 42,63% in luna ianuarie.

Participatia statului a ramas la 36,79%, in conditiile in care procesul de despagubire in actiuni FP este suspendat pana la inceputul lunii mai.

Procesul se va relua pe 2 mai, iar despagubirile se vor face in functie de pretul de la bursa al actiunilor FP si nu la valoarea nominala, cum a fost anterior listarii.

Citeste si:

La mijlocul lunii ianuarie, managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spunea ca Franklin Templeton va schimba modalitatea de vot dupa ce participatia statului va scadea sub 33%.

In prezent, statul poate vota cu toate actiunile pe care le detine, insa se aplica o politica diferita in cazul actionarilor minoritari.

Astfel, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile fondului au un drept la vot pentru fiecare actiune din portofoliu. In cazul in care acestia detin intre 1% si 3% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare doua actiuni detinute, iar daca au intre 3% si 5% din titlurile fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute.

Daca un actionar detine mai mult de 5% din capitalul fondului, excesul de titluri peste pragul de 5% nu ii confera niciun drept de vot.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Titlurile FP au scazut in sedinta bursiera de luni in scadere cu 0,25%, la 0,6005 lei. La aceasta cotatie, Fondul are o capitalizare de 8,273 miliarde lei.