Cei mai multi investitori de la BVB au trecut pe pozitii de asteptare inca de la deschidere, astfel ca in piata au fost plasate ordine doar pentru 13 actiuni din cele 78 de societati listate pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale", noteaza Mediafax.

In prima ora investitorii care au vrut sa vanda au fost nevoiti sa duca preturi usor in jos, desi in cele mai multe cazuri ordinele plasate au fost pentru volume reduse de actiuni. Un alt factor pentru scaderi a fost reprezentat de corectiile inregistrate de pietele vest-europene la debutul zilei.

Punctul minim atins de indicele general al pietei de la Bucuresti BET-C a fost atins in jurul orei 11:00, cand bursa era in scadere cu aproape 1%.

De la acest moment, cotatiile au revenit spre nivelurile de marti, investitorii reactionand usor la intoarcerea pe crestere a burselor vest-europene.

Astfel, la ora 13:00 indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu doar 0,18%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,41% sub inchiderea de marti.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a avansat cu 0,86%, sustinut de cresterile inregistrate de actiunile celor cinci SIF-uri si de titlurile Fondului Proprietatea.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care include titlurile primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, printe care si actiunile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea, a crescut cu numai 0,1%.

Citeste si:

Investitorii au realizat transferuri cu actiuni de 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro), cu 24% mai putin decat in prima parte a sedintei precedente, cand operatiunile au cumulat 10,6 milioane lei (2,4 milioane euro).

Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 75% de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea, in valoare cumulata de 6,1 milioane lei. Din aceasta suma 1,3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal.

Pe piata principala, pretul titlurilor Fondului a crescut cu 0,18%, la 0,4515 lei.

Alte cinci actiuni mai consemnau rulaje de peste 100.000 de lei.

Unii investitori au fost mai activi la tranzactionarea derivatelor, realizand transferuri cu produse structurate, precum si cu contracte futures cu activ suport pe cotatia aurului, de 1,5 milioane lei si, respectiv, 1,7 milioane lei.

Marile piete europene au deschis sedinta in scadere cu pana la 0,8%, investitorii fiind precauti dupa ce marti Parlamentul slovac a respins extinderea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara. Fondul ar putea fi aprobat pana la sfarsitul saptamanii cu sprijinul opozitiei. Slovacia este ultimul stat din zona euro care nu a aprobat, inca, fondul de sustinere al tarilor cu probleme financiare din uniunea monetara.

Pietele mature din Europa au revenit pe crestere dupa prima ora a sedintei, astfel ca la mijlocul sedintei de la Bucuresti avansau cu pana la 1,4%. Linia era urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 3,2%.