Franklin Templeton Investments (FTI), administratorul Fondului Proprietatea, a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei Curtii din luna iunie, referitoare la cazul donatiei Romgaz catre bugetul de stat.
Fondul Proprietatea, actionar minoritar la Romgaz, pierduse pe 1 iunie recursul formulat impotriva companiei pentru donatia de 400 milioane lei impusa de catre statul roman.

Oficialii Franklin Templeton afirma ca astfel de masuri pot indeparta indeparta investitorii straini de Romania, care „nu isi poate permite sa ramana in urma” in contextul in care competitia din partea altor tari emergente, care sunt cu adevarat determinate sa atraga investitii straine, este acerba.

„Investim in piete emergente de peste 30 de ani si stim ca imbunatatirea standardelor de guvernanta corporativa intr-o piata emergenta nu se intampla peste noapte. Pentru investitorii straini care se uita la Romania, unul dintre cele mai evidente riscuri luate in calcul in decizia de investitie se refera la managementul corect al companiei. Investitorii straini ar trebui sa poata investi cu incredere in companii romanesti, fara teama de a fi afectati de practicile de guvernanta corporativa neadecvate”, a declarat, intr-un comunicat oficial, Mark Mobius, presedintele executiv Templeton Emerging Markets Group.

Acesta subliniaza ca managementul in interesul tuturor actionarilor, si, in particular, al actionarilor minoritari, reprezinta unul dintre punctele majore de interes pentru investitorii din afara tarii.

„Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate ca in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Guvernul roman a obligat anul trecut companii de stat precum Romgaz, Electrica si Loteria Romana sa faca donatii la bugetul de stat. Masura a fost aspru criticata in mediul de afaceri, la acel moment, Ionut Popescu, fostul director al Fondului Proprietatea, caracterizand decizia ca fiind „un jaf”. Scandalul a fost dezbatut si in presa straina, un editorialist al publicatiei britanice Financial Times notand ca astfel de dispute indeparteaza investitorii straini de Romania.

Sursa imagine:
Romgaz


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri