La o luna de cand a preluat conducerea directiei financiare a Bursei de Valori Bucuresti, Virgil Stroia porneste la drum cu planuri ambitioase. Desi perioada de acomodare si integrare nu s-a incheiat inca, CFO-ul Bursei lucreaza deja la bugetul companiei pentru 2012 si la planul de business pe urmatorii 3 ani. Citeste mai multe intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Virgil Adrian Stroia (37 de ani) este CFO-ul Bursei de Valori Bucuresti din 15 septembrie, inlocuindu-l pe Marcel Tanasescu.

Cu o experienta de 11 ani in management si domeniul financiar, in companii precum PricewaterhouseCoopers, Delhaize Group, Mazars sau Happy Tour, Stroia a avut, pana acum, contacte indirecte cu piata de capital, in perioada in care audita mai multe societati de servicii de investitii financiare.

A acceptat job-ul la BVB pentru ca a vazut multe provocari si sanse de a isi utiliza experienta pentru cresterea valorii afacerii.

„Orice inceput are nevoie de acomodare si invatare a businessului. Chiar procesul de integrare in echipa Bursei este o provocare. Imi propun sa aduc valoare adaugata, sa vin cu solutii optime, pertinente, cu planuri si proiecte”, a declarat Virgil Stroia intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Un CFO este implicat si pe partea de strategie, partea de bugetare, de planificare, de proiecte, mai ales acolo unde este vorba de cifre.

Proiectele sale initiale vizeaza introducerea unor sisteme noi de raportare interna, continuarea procesului de edicientizare si implementarea strategiei de grup.

„Din punct de vedere financiar, lucram deja la bugetul pentru anul 2012 si la business plan-ul pe urmatorii 3 ani. Ca propunere concreta, imi doresc utilizarea eficienta a resurselor economiei si imbunatatirea rezultatelor financiare”, a declarat CFO-ul Bursei.

Poate cea mai usoara parte a noii sale misiuni este ca a venit intr-o companie solida din punct de vedere financiar. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat primul semestru cu un profit net de 12,5 milioane lei, cu 185,6% mai mare fata de acelasi interval al anului trecut, cand profitul a fost de 4,8 milioane lei, pe fondul rezultatelor bune din activitatea operationala si financiara. Conform raportului financiar, cifra de afaceri a BVB a crescut cu 28,4% in intervalul ianuarie - iunie, pana la 10,90 mil. lei (S1.2010: 8,49 mil.lei), datorita cresterii veniturilor din tranzactionare.

Fiecare schimbare aduce noi provocari

Bursa de Valori Bucuresti este diferita de companiile in care Stroia a lucrat, in primul rand prin faptul ca este administratorul unor piete, cu reglementari stricte, presupunand astfel o atentie si o analiza mai mare.

„Fiecare schimbare aduce noi provocari si intotdeauna este loc de mai bine. Eu vin cu abordari din companiile locale si multinationalele in care am lucrat. Nu reinventez roata, ci aplic experientele avute si modelele invatate”, a mai explicat Stroia.

CFO-ul Bursei a mai spus ca intotdeauna analizeaza riscurile din imaginea de ansamblu, inainte de a lua o decizie sau de a propune ceva.
In ce priveste procesul de eficientizare, acesta nu se va opri niciodata. Iar restructurarea presupune si o innoire, nu doar concediri.

„Cu siguranta ca vremurile actuale ne vor determina sa continuam aceste procese. Adaptarea trebuie sa vina pe toate planurile”, considera Stroia.

In ultima perioada, s-a discutat tot mai mult despre intentiile BVB de a cumpara participatii la un operator din regiune. Aprobata sau nu, cand aceasta mutare se va concretiza, singurul scop va fi intarirea business-ului prin consolidare.

„Decizia aceasta apartine Consiliului Bursei, dar sigur ca si departamentul economic va fi implicat, mai ales din necesitatea integrarii noilor entitati in cadrul grupului BVB. Va fi o iesire de cash a actionarilor din companie, dar se vrea dezvoltarea bursei si transformarea ei intr-un factor de influenta in regiune. In cazul in care se decide preluarea altui operator, acest lucru va prespune alocarea de resurse interne”, explica Stroia.

In ciuda scenariilor tot mai pesimiste despre o eventuala reintoarcere in recesiune a economiei mondiale, Stroia spune ca nu trebuie sa creeze panica aceste vesti, ci trebuie doar privite ca o rearanjare.

„Este acelasi puzzle care ia o alta forma. Sigur ca analizam si scenariul negativ, insa avem si alte abordari care ne vor ajuta sa depasim momentele dificile. Avem resursele financiare necesare ca sa putem trece peste orice moment neplacut. Bursa de Valori Bucuresti este o institutie solida”, a conchis directorul financiar al operatorului.

Virgil Stroia a ocupat pozitia de director financiar in cadrul Happy Tour Group Romania, subsidiara a GED Eastern Fund II Spain, din 2009 pana in septembrie. A absolvit Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Economie, si detine certificarea ACCA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri