Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,12% in ultima sedinta din aceasta saptamana, intr-o piata apatica si unde putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni in valoare cumulata de doar 7,96 milioane lei (1,7 milioane euro), informeaza Mediafax.
Piata a fost pe rosu inca din primele minute, in linie cu bursele vest-europene.

"Volatilitatea pietelor externe nu putea sa ramana fara repercusiuni pentru piata locala. Daca evolutia pietelor internationale este de inteles, in conditiile in care majoritatea indicilor importanti sunt in zone de maxim, pentru titlurile locale miscarile cred ca sunt mai mult urmarea indeciziei si starii de teama a investitorilor. Acestia prefera sa ramana preponderent in expectativa, fara a efectua miscari importante, ci mai degraba tranzactii marunte, care sa-i tina in priza", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Muresian considera ca teama investitorilor este de inteles in conditiile in care, pe de o parte companiile blue-chip (cu cele mai lichide actiuni) anunta rezultate bune, care se traduc in dividende importante, iar pe de alta parte pietele financiare globale transmit o stare de indecizie.

"In perioada urmatoare cred ca vom fi martorii unei situatii asemanatoare celei de acum, care se va traduce printr-o miscare laterala a pietei. Abia spre finalul anului ne putem astepta la miscari ample facute pe volume importante", a mai spus directorul Intercapital Invest.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, si indicele extins al Bursei, BET-XT, erau in stagnare. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a inchis in scadere cu 0,35%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,21%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a trecut pe verde chiar la finalul zilei, inchizand cu un avans de 0,11%. Actiunile din acest indice au crescut dupa ce date peste asteptari privind economia SUA.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 7,96 milioane de lei, putin peste rulajul sedintei de joi, de 6,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro).
Totodata. jucatorii au realizat vineri tranferuri cu titluri de stat, de 8,5 milioane lei, peste lichiditatea de pe segmentul de actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) si titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat primele doua rulaje din piata. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,95%, la 0,533lei, pe un rulaj de 2,87 milioane lei.

Titlurile SIF Transilvania au coborat cu 0,08%, la 0,6125 lei, iar operatiunile au insumat 895.000 lei.

Investitorii de la bursa nu au reactionat vizibil la anuntul lui Ioan Cuzman de a se retrage de la conducerea SIF Banat-Crisana, astfel ca actiunile societatii au urmat evolutia generala a pietei si au scazut cu 0,68%, la 1,162 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene afisau cresteri de pana la 0,9%, dupa ce dimineata aveau scaderi de pana la 0,5%. Pietele au deschis pe rosu dupa ce Apple a raportat profit in crestere, dar sub asteptarile analistilor. Totodata, estimarile companiei pentru perioada urmatoare au fost de asemenea mai slabe decat anticipau analistii.

Dupa publicarea datelor privind evolutia economiei SUA in al treilea trimestru, pietele au trecut pe verde. Economia Statelor Unite a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere de 2%, peste asteptari, sustinuta de cheltuielile de consum mai mari, de relansarea investitiilor guvernamentale si a constructiilor rezidentiale, potrivit datelor Departamentului pentru Comert.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri