Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, cheama Ministerul Finantelor, Guvernul si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare intr-un proces deschis Fondului in care solicita instantei sa convoace AGA pentru discutarea unor documente care urmau sa fie prezentate de fosta conducere a FP.

"La termenul de judecata care a avut loc in data de 3 decembrie 2012, partea litiganta (Ioana Sfiraiala - n.r.) a precizat ca aceasta intelege sa se judece cu Fondul, Statul Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, Guvernul Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, solicitand instantei sa autorizeze o persoana care sa convoace o adunare generala a actionarilor Fondului cu urmatoarea ordine de zi: aprobarea situatiilor financiare anuale pentru anii incheiati la 31.12.2010 si 31.12.2011; prezentarea Raportului Directoratului pentru anii 2010 si 2011; prezentarea Raportului auditorului pentru anii 2010 si 2011; aprobarea bugetului Fondului Proprietatea pentru anul 2012; completarea numarului statutar al membrilor Consiliului de Supraveghere al Fondului prin numirea a trei noi membri; aprobarea repartizarii profitului net aferent anului financiar 2011 si agreerea valorii nete a dividendelor, precum si aprobarea unei date de inregistrare potrivit prevederilor legale", se arata intr-un raport transmis de Fondul Proprietatea si citat de Mediafax.

Avand in vedere cererea formulata de Sfiraiala, Tribunalul Bucuresti a stabilit un nou termen de judecata, in 14 ianuarie 2013, pentru a da "posibilitatea tuturor paratilor sa isi pregateasca apararile", potrivit Fondului Proprietatea.

Sistemul de conducere al Fondului Proprietatea a fost schimbat in AGA in septembrie 2010, cand s-a trecut de la Directorat si Comitet de Supraveghere la un singur administrator. Atunci compania Franklin Templeton a fost desemnata administrator al Fondului Proprietatea.

Avocatul Ioana Sfiraiala a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea a atacat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

In prezent, pe rolul instantelor de judecata sunt inregistrate 39 de dosare intre Sfiraiala si Fondul Proprietatea, iar alte 6 au fost inchise.

Sfiraiala chiar a obtinut la Tribunalul Bucuresti (in decembrie 2011) si, respectiv, la Curtea de Apel Bucuresti (in octombrie 2012) anularea unei hotarari AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator.

Ulterior deciziei Curtii de Apel, Franklin Templeton a anuntat ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu statutul actual, avand in vedere ca versiunea actului constitutiv la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.

Desi actionarii Fondului Proprietatea au reconfirmat de doua ori deciziile AGA luate incepand cu septembrie 2010, ultima ratificare fiind pe 23 noiembrie, Sfiraiala a contestat inclusiv deciziile celei mai recente AGA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Guvernul ar trebui să ofere 500 de euro pentru al treilea copil
Setari Cookie-uri