Fondurile de pensii private pot investi in perioada 2014-2015 jumatate de milion de euro pe piata de capital, in noi oferte publice, ceea ce ar insemna aproape o dublare a plasamentelor detinute, de 480 milioane euro la bursa de valori, a declarat Raluca Tintoiu, CEO ING Pensii.

"Fondurile de pensii private (obligatorii si facultative - n.r.) asigura peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu investitii in circa 60-70 companii romanesti", a afirmat Raluca Tintoiu miercuri la "Conferinta de Risc de Tara Coface 2014", organizata de Coface. Totodata, fondurile detin 9,6% din titlurile de stat ale Romaniei, noteaza Mediafax.

Potrivit estimarilor, fondurile de pensii urmeaza sa ajunga in 2018 la active nete de 10 miliarde euro, de la peste 3,5 miliarde euro active in prezent.
Pe pilonul II, al pensiilor private obligatorii, sunt active opt fonduri cu 6,1 milioane participanti si active nete de 14,84 miliarde lei (3,32 miliarde euro). Acestea au obtinut un randament mediu anual de la lansare de 11,1%.

Pilonul III (pensii private facultative) este reprezentat de zece fonduri cu 317.000 de participanti. Activele nete au ajuns la 845 milioane lei (190 milioane euro), randamentul mediu anual fiind de 8%. "Fondurile de pensii sunt o baza solida de capital autohton pentru atragerea investitorilor straini, dar stabilitatea legislativa si continuitatea cresterii contributiilor sunt cruciale", a mai spus Tintoiu.

Raluca Tintoiu, ING: Oamenii...
Citeste si: Oamenii se gandesc mai mult la fitness decat la pensie peste 30 ani


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce surprize "bine facute" promite Iohannis pentru pensiile private