Guvernul german va introduce o schemă de pensii suplimentare ce vizează investiţii în pieţele de capital, pentru a se asigura că pensiile rămân legate de evoluţia salariilor, conform unui proiect de lege consultat de Reuters.

Sistemul de pensii al ţării este din ce în ce mai mult sub presiune, pe fondul adâncirii decalajului între salarii şi pensii din cauza schimbărilor demografice, milioane de persoane din generaţia "baby boomer", născuţi între anii '50 şi mijlocul anilor '60, urmând să se pensioneze, scrie Agerpres.

"Sistemul trebuie să rămână corect pentru generaţiile viitoare, atât pentru cei care beneficiază ca pensionari, cât şi pentru cei care finanţează sistemul. De aceea sistemul nostru de pensii trebuie actualizat", a afirmat marţi ministrul german de Finanţe, Christian Lindner.

Obiectivul reformei este de a garanta un nivel al pensiei de cel puţin 48% din salariul mediu, până la finalul anilor '2030, permiţând pensionarilor să-şi menţină nivelul de trai după pensionare.

"Nivelul sistemului legal de pensii este garantat până în 2025. Vrem să-l asigurăm permanent şi prin urmare am propus în lege să-l asigurăm legal până în 2039", a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Pentru a atenua povara pe termen lung asupra contributorilor, un fond suveran permanent de investiţii va fi înfiinţat, în vederea achiziţionării de acţiuni de pe pieţele bursiere globale, utilizând împrumuturi de la bugetul federal şi transferuri de fonduri guvernamentale.

În prima fază, Guvernul german vrea să se împrumute anul acesta cu 12,5 miliarde de euro (13,56 miliarde de dolari) pentru aşa numitul "Generational Capital", pentru a investi pe pieţele de capital.

Suma va creşte anual cu 3%, în linie cu estimările privind creşterea salariilor, fiind planificaţi 15 miliarde de euro până în 2028, a explicat Lindner.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri