Investitorii de pe piata de capital ar urma sa primeasca dividendele de la companiile listate direct in contul deschis la brokeri prin intermediul Depozitarului Central, fara sa mai fie nevoiti sa solicite virarea sumelor respective.

"Plata centralizata a dividendelor a fost inclusa in lista de schimbari care au fost identificate pentru eliminarea barierelor (un set de masuri prin care se vizeaza dezvoltarea pietei de capital - n.r.) si ne asteptam sa aiba loc foarte curand", a declarat joi, intr-o conferinta, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu, citata de Mediafax.

Astfel, companiile listate care vor acorda dividende vor vira banii catre Depozitar, care va transfera fondurile catre participantii la piata (banci, brokeri), acestia urmand la randul lor sa ditribuie sumele in conturile investitorilor. Depozitarul nu va percepe un cost pentru acest serviciu.

In prezent, atunci cand o companie listata distribuie dividende, actionarii trebuie sa transmita o solicitare catre emitent sau catre agentii de plata, insotita de copii dupa actul de identitate si alte documente (extras de cont, document care atesta calitatea de reprezentant legal al unei persoane juridice etc.), astfel ca procesul este mai complicat si dureaza o perioada mai lunga de timp. Aproximativ 20% din companiile listate ditribuie deja dividendele prin intermediul Depozitarului Central, printr-un astfel de sistem.

Masura face parte dintr-un proiect de standardizare a evenimentelor corporative.

"Acest lucru va asigura ca toti clientii vor avea acces la informatii in acelasi timp si intr-un format standardizat, care elimina neclaritatile si posibile interpretari diferite ale caracteristicilor respectivului eveniment", a mai spus Tanasoiu.

Depozitarul si BVB au pregatit o serie de proiecte pentru alinierea pietei locale de capital la standardele si practicile regasite de investitori pe bursele europene. Proiectele se refera la separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare, reducerea perioadei de decontare a tranzactiilor la 2 zile, fata de 3 zile in prezent, redimensionarea contributiilor participantilor la piata la fondul de garantare, rotunjirea sumelor de decontat la doua zecimale si continuarea adaptarii pentru conectarea la platforma pan-europeana de decontare "Target2 Securities".

"In opinia noastra comuna, in primul rand ar trebui separate sistemele (tranzactionare - post-tranzactionare) si ulterior ar trebui implementata noua redimensionare a fondului de garantare si reducerea ciclului de decontare. Pentu proiectele din acest an, modificarile sunt facute, sistemele sunt pregatite. Pentru fondul de garantare mai exista inca discutii, dar pentu T+2 (perioada de decontare de doua zile - n.r.) nu sunt necesare modificari de sistem. Termenul de implementare depinde foarte mult de momentul cand reglementarile vor fi aprobate de autoritati, apoi va trebui sa dam timp participantilor sa se pregateasca in acord cu noile reglementari. Probabil ca vorbim de un termen spre sfarsitul anului", a afirmat directorul general al Depozitarului Central.

Depozitarul Central este institutia prin intermediul careia sunt decontate tranzactiile realizate la Bursa de Valori Bucuresti si care tine evidenta registrelor de actionari ai companiilor listate. Compania este controlata de BVB, operatorul bursei de la Bucuresti, care detine pachetul majoritar de 69,04% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri