Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au urcat cu 0,4%, dupa ce au miercuri au inchis fara variatie. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni s-au ridicat la 28,26 milioane de lei (6,4 milioane de euro).

Titlurile Banca Transilvania au crescut cu 4,2%, la 2,199 lei/unitate, si au recuperat astfel cea mai mare parte a scaderii din luna martie. Cotatia institutiei de credit s-a situat cel mai recent peste acest nivel pe 5 martie, cand actiunile se tranzactionau la 2,21 lei/unitate. Transferurile cu titlurile Banca Transilvania au totalizat 2,8 milioane de lei.

Cel mai ridicat rulaj a fost consemnat de Romgaz (SNG), cu 6,7 milioane de lei, si Electrica (EL), cu 6,1 milioane de lei, urmate de Transelectrica (TEL), cu operatiuni de 4,9 milioane de lei. Cotatia Romgaz a urcat cu 0,4%, Electrica a coborat cu 0,4%, iar Transelectrica a inregistrat un declin de 1,2%.

Sectorul energetic a inchis in crestere, chiar daca mai lent decat piata per ansamblu, cu un plus de 0,2% pentru indicele BET NG, in timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea (FP), a scazut cu 0,8%. Titlurile Fondul Proprietatea au coborat cu 1,7%, pe un rulaj de 556.000 de lei. Cotatia se afla in scadere cu 0,9% aproape de ora 17:25, insa declinul s-a accelerat dupa ce Electrica (EL) a anuntat ca a incetat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achizitia participatiilor minoritare ale FP la mai multe dintre filialele Electrica, intrucat cele doua parti nu s-au inteles asupra pretului.

Citeste si:

Indicele BET BK a crescut cu 0,2%, iar BET XT a urcat cu 0,3%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in scadere pe finalul sedintei, cel mai puternic afectate fiind companiile din sectoarele energie si minerit. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,4%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, in timp ce DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,3%.

In Europa Centrala, bursa de la Pragfa a urcat cu 0,5%, cea de la Budapesta cu 1,8%, iar cea de la Varsovia cu 0,3%.