Bursa de Valori București înregistra vineri a cincea zi consecutivă de scăderi, BET, principalul indice al pieței, fiind în coborâre cu 0,8%. Un PIB sub așteptări în România, dobânzi mai mari în SUA, și cifre macro atât de slabe în China încât nici nu mai sunt publicate – acestea sunt principalele motive care au dus la pesimismul investitorilor.

La Bursa de la București, acțiunile Banca Transilvania scădeau cu 2% după prima oră de tranzacționare, urmate de cele ale SIF Muntenia (-1,8%), Safetech (-1,6%) și Bittnet (-1,5%).

Nume mari precum Petrom și Hidroelectrica erau de asemenea pe minus, acțiunile companiilor scăzând cu 0,9%, respectiv 0,8%.

Scăderile generalizate de vineri se adăugau unei săptămâni slabe pe BVB, aceasta fiind a cincea ședință consecutivă în care indicele BET înregistra o corecție. Vestea bună este însă aceea că deși sentimentul negativ persistă în piață de ceva timp, amploarea scăderilor este redusă: per ansamblu, indicele BET a pierdut un total de 2,6% în ultimele cinci ședințe de tranzacționare.

De ce sunt investitorii pesimiști

Produsul intern brut al României a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul anterior, iar în primul semestru s-a majorat cu 1,7% comparativ cu semestrul I 2022, potrivit INS. Creșterea economică a fost sub așteptările analiștilor, care, în cele mai precaute scenarii, anticipau o creștere semestrială de măcar 2,3%.

În SUA, Rezerva Federală și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ritmul inflației și a spus că ar putea fi necesare mai multe majorări ale ratei dobânzii în viitor, dacă nu se schimbă condițiile din piață. FED a mărit dobânda cheie la intervalul 5,25 – 5%, adică cel mai mare nivel din ultimii 22 de ani. Creșterea dobânzii era așteptată de analiști și investitori, însă ei mizau că aceasta va fi ultima mărire din acest ciclu. Perspectivele oferite de FED indică însă contrariul.

Vești proaste au venit și din China, acolo unde noile date macroeconomice au picatat un tablou sumbru, iar Biroul Național de Statistică a refuzat chiar să mai publice cifra șomajului în rândul tinerilor, care crescuse la niveluri record în ultimele luni.

Vânzările cu amănuntul din China au crescut cu 2,5% în iulie față de anul trecut, sub așteptările pentru o creștere de 4,5%, potrivit analiștilor chestionați de Reuters.

Producția industrială a crescut cu 3,7% în iulie față de anul trecut, sub creșterea de 4,4% la care se așteptau analiștii.

Nu în ultimul rând, nici uriașa piață imobiliară din China nu arată tocmai bine.

Vânzările de locuințe noi pentru ale celor mai mari 100 de dezvoltatori au scăzut cu aproximativ o treime în iunie și iulie față de anul trecut, după o creștere de două cifre la începutul anului.

Având în vedere că majoritatea apartamentelor din China sunt vândute înainte de a fi finalizate, vânzările slabe de locuințe noi vor duce probabil la probleme semnificative în ceea ce privește fluxul de numerar pentru dezvoltatori.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri