Piata de capital chineza a cazut cu 43% de la maximele din iunie si pana in prezent. Ce s-a intamplat in acest interval de timp si cum a ajuns China sa traga dupa ea bursele internationale.

Vineri, 12 iunie – Cresterile ajung la 150%

Bursele din China ating maximele ultimilor sapte ani, dupa cresteri de peste 150% in 12 luni. Cresterea spectaculoasa este alimentata de o adevarata armata de mici investitori, majoritatea imprumutandu-se pentru a putea cumpara actiuni.

Vineri, 19 iunie – Primele semnale negative

Bursele din China termina negativ saptamana, indicele Shanghai Composite inchizand cu o pierdere cumulata de 13,3%, cea mai slaba evolutie de la startul crizei financiare.

Luni, 29 iunie – Primele masuri ale bancii centrale

Pietele financiare chineze intra in teritoriu negativ, in contextul unor vanzari accelerate si in ciuda deciziei neasteptate a bancii centrale de a taia dobanzile in weekend.

Vineri, 3 iulie – Panica in China

Eforturile Chinei de a opri hemoragia burselor esueaza. Shanghai Composite cade cu inca 5,8%, pierderea ajungand la 28% fata de maxime. Vanzarile investitorilor panicati sterg 2 trilioane de yuani din valoarea companiilor chineze.

Joi, 9 iulie – Marii actionari nu mai au voie sa vanda

Pietele chineze isi revin dupa ce autoritatea de reglementare impune limite severe de vanzare a actiunilor: actionarii cu detineri foarte mari in companii listate au interdictie sa faca vanzari timp de 6 luni.

Miercuri, 15 iulie – Cresterea PIB in China, peste asteptari

China contrazice asteptarile privind o noua incetinire a cresterii economice in T2, anuntand o crestere a PIB de 7%, identica celei din primul trimestru. Cifra reprezinta insa in continuare cel mai redus nivel de la criza din 2009, insa este in linie cu tinta oficiala a autoritatilor de la Beijing.

Luni, 27 iulie – Bancile “incurajate” sa acorde imprumuturi pentru actiuni

Dupa trei saptamani de calm relativ, turbulentele revin pe bursele din China iar actiunile inregistreaza cea mai mare scadere din ultimii opt ani. Doua treimi din actiuni pierd peste 10% din valoare (limita maxima permisa intr-o zi) si sunt astfel suspendate de la tranzactionare. Spre finalul saptamanii actiunile inregistreaza reveniri modeste, ca urmare a noilor masuri anuntate de autoritati, printre care “incurajarea” bancilor de a acorda imprumuturi pentru achizitiile de actiuni.

Vineri, 31 iulie – Cea mai slaba luna din ultimii 6 ani

China inchide saptamana in genunchi, actiunile inregistrand cea mai mare scadere lunara din ultimii sase ani (-14%).

Marti, 11 august – Devalorizarea yuan-ului

China genereaza un val de turbulente la nivel global dupa decizia de a devaloriza yuan-ul cu 2%, cea mai mare scadere realizata intr-o singura etapa in ultimii 20 de ani. Masura determina noi temeri privind ritmul incetinirii cresterii PIB in a doua cea mai mare economie din lume. Noi devalorizari fortate au urmat in urmatoarele doua zile.

Marti, 18 august – Injectii de capital

Principalii indici ai burselor din China scad cu peste 6%, investitorii temandu-se de o eventuala retragere a masurilor luate de Beijing pentru sustinerea actiunilor, dar si de posibilele iesiri de capital din tara dupa devalorizarea yuan-ului. Banca centrala a Chinei face cea mai mare injectie zilnica de capital in sistemul financiar din ultimele 19 luni, dar analistii spun ca efectele vor fi doar de scurta durata.

Vineri, 21 august – Europa si SUA simt “gripa chineza”

Temerile privind incetinirea cresterii economice in China se intensifica dupa ce un sondaj arata ca activitatea fabricilor din China a incetinit puternic, ajungand la nivele ultima data inregistrate in 2009. Stirea misca pietele din intreaga lume, care inchid cea mai proasta saptamana din 2015.

Duminica, 23 august – Fondurile de pensii, “liber” la actiuni chineze

China da voie pentru prima data fondurilor de pensii locale sa investeasca pe bursa. Teoretic, masura poate aduce miliarde de yuani pe bursa din Shanghai.

Luni, 24 august – Dezastrul

Actiunile din Europa sunt in cadere libera dupa “Lunea Neagra” din China. Shanghai Composite scade cu aproape 9%, cea mai slaba evolutie zilnica inregistrata din 2007 si pana in prezent. Xinhua, agentia de presa oficiala a Chinei, recunoasta ca bursele locale traverseaza “Lunea Neagra”.

Foto: Shutterstock / Shanghai Stock Exchange

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri