Funcția cognitivă se referă la un set complex de procese mentale și abilități cognitive care permit unei persoane să perceapă, să înțeleagă, să analizeze, să memoreze, să ia decizii și să rezolve probleme. Funcțiile cognitive includ memoria, atenția, gândirea, limbajul, percepția și funcțiile executive.

Există o gamă foarte variată de cauze și nenumărați factori de risc pentru declinul funcției cognitive: vârsta înaintată, bolile neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer, stilul de viață, traumatismele la nivel cerebral, expunerea la poluare și o componentă genetică importantă. Pe de altă parte, există și soluții care contribuie la susținerea și antrenarea funcțiilor cognitive, pe care le vom detalia în continuare.

Citicolina

Citicolina este un compus care se regăsește în mod natural în celulele corpului uman și care este folosit și ca supliment alimentar în produse precum Cerebleu. Citicolina este asociată cu o serie de beneficii importante pentru sănătatea creierului și pentru funcția cognitivă, cum ar fi:

  • Îmbunătățirea memoriei: citicolina este implicată în formarea și consolidarea memoriei;
  • Protecție neurală: citicolina sprijină integritatea membranei celulare și poate reduce stresul oxidativ în celulele creierului;
  • Creșterea nivelului de acetilcolină: citicolina este un precursor al acetilcolinei și poate contribui la creșterea concentrației sale;
  • Sprijinirea comunicării neuronale: citicolina susține funcționarea sinapselor și facilitează transmiterea semnalelor neuronale;
  • Regenerarea membranei celulare: citicolina susține procesul de regenerare celulară, ceea ce contribuie la menținerea sănătății creierului;
  • Sprijin în tulburările neurologice: efectele benefice ale citicolinei în contextul accidentului vascular cerebral și al bolii Alzheimer sunt demonstrate științific.

Citicolina este bine tolerată de majoritatea persoanelor și are un profil de siguranță bun, ceea ce o face o opțiune viabilă în ceea ce privește gestionarea sănătății creierului.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o plantă folosită de secole în medicina tradițională chineză, fiind adesea folosită ca supliment alimentar pentru îmbunătățirea sănătății creierului și a funcției cognitive.

Printre beneficiile pe care le aduce suplimentarea alimentației cu Ginkgo biloba se numără:

  • Îmbunătățirea circulației sangvine: Ginkgo biloba are proprietăți vasodilatatoare care pot îmbunătăți circulația în întregul organism, ceea ce crește aportul de oxigen și de substanțe nutritive;
  • Efect antioxidant: Ginkgo biloba este bogat în flavonoide și terpenoide care protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și daunelor provocate de radicalii liberi;
  • Efect neuroprotector: Ginkgo biloba protejează membranele celulare ale neuronilor împotriva inflamației;
  • Ameliorarea simptomelor legate de insuficiența cerebrală: Ginkgo biloba este folosit în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor de tipul tulburărilor de memorie, confuziei sau dificultăților de concentrare;
  • Gestionarea unor boli neurologice: unele studii sugerează că Ginkgo biloba ar avea unele efecte în gestionarea unor boli neurologice de tipul bolii Alzheimer sau Parkinson.

Rezultatele obținute în urma administrării de Ginkgo biloba sunt destul de variabile. În plus, planta poate avea unele contraindicații și interacțiuni cu alte medicamente, motiv pentru care se recomandă prudență în administrarea ei și consultarea medicului.

Acizii grași Omega-3 și Omega-6

Acizii grași Omega-3 și Omega-6 sunt acizi grași cu roluri importante în funcția cognitivă și sănătatea generală a creierului. Acești acizi grași nu pot fi sintetizați în organism și trebuie obținuți din alimentație sau suplimente.

Omega-3 este un component esențial al structurii celulare a creierului, fiind prezent în membrana celulară a neuronilor. El influențează producția și activitatea neurotransmițătorilor de tipul serotoninei și dopaminei și poate afecta și receptori importanți pentru funcția cognitivă.

Atât Omega-3, cât și Omega-6 au un rol important în modularea inflamației, reducând inflamația cronică din organism. Există studii care arată că un aport adecvat de acizi grași îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare și scade riscul de declin cognitiv asociat cu vârsta și riscul de boli neurodegenerative cum este Alzheimer.

O dietă echilibrată și variată, precum și administrarea de suplimente alimentare pot contribui la îmbunătățirea funcției cognitive și la prevenirea declinului cognitiv. Consultă medicul pentru informații suplimentare.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri