Persoanele care au investitii pe piata de capital vor putea, cel mai probabil incepand cu aceasta saptamana, sa completeze si sa depuna online Declaratia Unica (DU – Declaratia 212), au declarat reprezentantii ANAF. Declaratia Unica urmeaza sa includa, printre altele, vechea declaratie 200 (care tinea evidenta veniturilor realizate din investitii) pe care investitorii cu plasamente in actiuni pe bursa o completau anual.

"Persoanele care nu au depus inca anul acesta Declaratia 200, privind veniturile realizate in 2017, vor putea sa faca acest lucru pana la data de 15 iulie 2018, completand Declaratia Unica. Completarea si depunerea online a Declaratiei Unice va fi posibila cel mai probabil pana la sfarsitul acestei saptamani, cand este asteptata lansarea 'fisierului .pdf inteligent'", au declarat reprezentantii ANAF.

Depunerea online va fi posibila prin intermediul portalului ANAF Spatiul Privat Virtual, unde contribuabilii se pot inregistra, daca nu au un cont, sau se pot loga, daca au deja un cont.

Pe langa timpul economisit, un avantaj al depunerii online va fi acela ca persoanele care aleg aceasta optiune vor afla din sistemul informatic direct cat au de plata. De cealalta parte, cei care vor depune declaratia pe hartie vor fi nevoiti sa isi calculeze singuri impozitul si contributiile datorate.

Declaratia Unica poate sa fie completata si in prezent, insa doar in formatul fizic, pe hartie, depunerea acestora realizandu-se la administratiile fiscale.

"Initial, se astepta ca 'PDF-ul inteligent' sa fie pus la dispozitia clientilor pana la data de 16 mai, insa au intervenit amanari. Persoanele care sunt inrolate in spatiul privat virtual vor putea depune Declaratia Unica prin intermediul portalului", au mai spus reprezentantii ANAF.

Declaratia unica va comasa sapte formulare fiscale: Declaratia 200, Declaratia 201, Declaratia 220, Declaratia 221, Declaratia 600, Declaratia 604 si Declaratia 605.

Declaratia Unica, recent introdusa in legislatie pentru declararea, impozitarea si taxarea veniturilor extrasalariale, aduce simplificari substantiale pentru contribuabili si fisc, dar si o serie de dezavantaje pentru primii.

Astfel, in cazul in care nu isi platesc darile pana la scadenta, contribuabilii vor putea fi executati mai rapid decat pana acum. ANAF va folosi direct informatiile din Declaratia Unica pentru a soma neplatitorul, fara a mai fi necesara emiterea deciziilor de impunere, astfel incat se poate ajunge mai repede la executarea silita.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri