Indicatorii de profitabilitate ai Nuclearelectrica (SNN) vor scadea de peste sase ori prin vanzarea energiei electrice la preturi reglementate, ceea ce va afecta major capacitatea entitatii de a finanta proiectele majore de investitii aflate in derulare, precum retehnologizarea Unitatii 1, sustin reprezentantii producatorului de energie nucleara, citati de Agerpres.

Informatia apare intr-un document al Autoritatii Nationale de Reglementare (ANRE) in care au fost sintetizate opiniile participantilor la piata cu privire la metodologia propusa de ANRE, potrivit careia producatorii vor trebui sa livreze energie in contracte reglementate cu un profit de 5%.

Initial, Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau obligate sa livreze pana la 65% din productie pe piata reglementata, insa acest lucru se va aplica abia de anul viitor. Pana atunci, ele vor livra toata energia disponibila.

'SNN va obtine, in conditiile vanzarii intregii productii de energie disponibile cu metodologia pretului reglementat (cost +5%), un profit brut estimat la 90 de milioane de lei, in scadere cu peste 450 milioane de lei fata de nivelul estimat initial, in conditiile vanzarii energiei electrice disponibile pe piata libera', spun reprezentantii SNN in documentul mentionat.

Potrivit acestora, vanzarea energiei electrice la preturi stabilite conform metodologiei propuse de ANRE (cost +5%) aduce pentru Nuclearelectrica o profitabilitate de numai 1,25% raportat la capitaluri proprii, respectiv 1,42% raportat la activele imobilizate nete (echivalentul BAR din metodologiile ANRE).

In conditii normale, rentabilitatea activelor imobilizate nete ar trebui sa fie la nivel de minim 5% - 6%, cu mult peste nivelul de 1,4% determinat de aplicarea metodologiei (cost +5%) propusa de ANRE, arata oficialii producatorului de energie nucleara.

'Industria nucleara are ca specific un nivel ridicat al activelor imobilizate, situatie generata de investitiile initiale (costul mare de realizare) ale unei centrale nucleare. Trebuie avute in vedere prevederile art. 79, alin. 4 lit. c) din Legea energiei si gazelor naturale nr. 123/2012 potrivit carora principiile ce stau la baza stabilirii preturilor si tarifelor reglementate pentru activitatile desfasurate in sectorul energiei electrice au in vedere inclusiv ideea potrivit careia preturile/tarifele trebuie sa asigure o rata rezonabila a rentabilitatii capitalului investit, stabilita conform reglementarilor emise de autoritatea competenta', au precizat acestia.

Ei au adaugat ca scaderea de peste sase ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vanzarea energiei electrice la preturi reglementate afecteaza major capacitatea entitatii de a finanta proiectele majore de investitii aflate in derulare (retehnologizarea Unitatii 1, investitie de 1,5 miliarde de euro, si CTRF - investitie de aproximativ 200 milioane de euro).

'In aceste conditii, SN Nuclearelectrica este in pericol de a trebui sa-si asigure finantarea proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 in proportie de 100% din fonduri proprii. Modelul nostru initial prevedea pentru retehnologizare o finantare cu structura 43% fonduri proprii si 57% imprumuturi', spun reprezentantii SNN.

Pentru realizarea surselor de finantare proprii necesare proiectului de retehnologizare al Unitatii 1 la nivel de 100% din valoarea proiectului, SNN are nevoie o majorare cu 43 de lei a pretului reglementat conform metodologiei actuale considerand ca intreaga energie electrica disponibila la vanzare (81,6 TWh) din urmatorii opt ani ar fi vanduta la pretul reglementat impus prin propunerea de ordin ANRE.

In replica, punctul de vedere al ANRE cu privire la acest aspect, inserat in document, este urmatorul: 'Valoarea profitului reglementat (5%) s-a stabilit prin similitudine cu valorile prevazute in alte reglementari, atat pentru energie electrica, cat si pentru gaze naturale'.

De asemenea, oficialii Nuclearelectrica au mai aratat ca, in conditiile in care SNN ar livra 65% din energia produsa cu pret reglementat, contributia companiei la bugetul de stat al Romaniei ar fi redusa cu 252 milioane lei/an (reprezentand aproximativ 17 lei/MWh aferent unui consum casnic anual national de 15 TWh).

La randul lor, reprezentantii Hidroelectrica au aratat, potrivit aceluiasi document, ca profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investitiile in unitatile de producere.

'Metodologia ANRE impune obligatii care vor conduce la imposibilitatea finalizarii/realizarii de investitii, fapt ce va conduce la neindeplinirea targetului european privind energia regenerabila stabilit pentru anul 2030. Pretul reglementat care va fi stabilit de catre ANRE conform dispozitiilor Metodologiei ANRE nu asigura veniturile necesare care sa justifice profitabilitatea investitiilor actuale demarate de catre companie, cu consecinte in neindeplinirea obiectivelor ce se regasesc in Strategia energetica a Romaniei. Astfel, siguranta sistemului energetic este pusa in pericol pe termen mediu si lung', spun responsabilii Hidroelectrica.

Acestia au aratat ca normele ANRE vin in contradictie cu legislatia societatilor comerciale, potrivit careia politica unei companii este obtinerea de profit.

Astfel, Hidroelectrica remarca 'incalcarea dispozitiilor Legii societatilor nr. 31/1990 prin limitarea vointei societare. Politica comerciala a unei societati ce are ca scop obtinerea de profit, indiferent de calitatea actionarului, se stabileste de managementul acesteia in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 si prevederile Actului Constitutiv al societatii'.

ANRE a elaborat aceasta metodologie pentru a pune in aplicare OUG 114/2018, potrivit careia toti consumatorii casnici de energie pot primi electricitate la tarife reglementate. Aceasta, dupa ce piata de energie electrica a fost liberalizata in totalitate la 1 ianuarie 2018.

ANRE a anuntat ca, in baza acestei metodologii, pentru consumatorii casnici in regim reglementat, pretul nu va creste pana in anul 2022.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri