Cele mai performante fonduri deschise de investiții românești au adus în primele patru luni ale acestui an câștiguri în medie de circa 10%, adică peste dobânda pe care cele mai generoase bănci din țară le oferă în mod normal la un depozit pe 12 luni (vezi aici topul dobânzilor bancare în luna mai).

Mai mult decât atât, fondul mutual care se află pe primul loc în clasament, Audas Piscator, are un randament de 34,5% în 2024, de cinci ori mai mult decât cea mai mare dobândă la un depozit pe 12 luni, adică 7%, oferită în prezent de TechVentures Bank.

Evoluția bună de anul acesta a fondurilor mutuale vine după un an 2023 în care câștigurile aduse de acestea fuseseră deja peste așteptări, adesea depășind 30%. În ciuda evoluției pozitive, managerii fondurilor de investiții rămân precauți și îndeamnă clienții să gândească pe termen lung și să nu se lase ușor impresionați de câștigurile pe termen scurt.

”Performanța foarte bună a fondurilor mutuale de acțiuni din 2023 nu costituie o garanție că acestea vor fi replicate și în anul 2024. Trebuie să ajutăm clienții să privească investițiile în fondurile ca pe un plan de economisire pe termen lung și nu neapărat să urmărească anumite oportunități pe care piața le-ar putea oferi la un moment dat”, subliniază Dan Dascăl, CEO al BT Asset Management, divizia de fonduri de investiții a Băncii Transilvania.

Fondul Administrator fond Randament 2024
Audas Piscator Atlas AM 34,5
ETF BET Patria-Tradeville Patria AM 12,0
Certinvest BET Index Certinvest 11,3
Goldman Sachs Romania Equity Goldman Sachs AM 10,8
BT Maxim BT AM 10,5
BT Index Romania ROTX BT AM 10,3
Raiffeisen Romania Dividend Raiffeisen AM 9,9
Certinvest XT Index Certinvest 9,9
ERSTE Equity Romania Erste AM 9,6
BRD Actiuni Clasa A BRD AM 9,5

Audas Piscator, fondul de investiții care se află pe locul 1 în top, a reușit să depășească semnificativ piața investind în instrumente financiare având ca suport contracte forward pe cursul de schimb și Contracte Financiare pentru Diferență (CFD). Din cauză că este un fond care investește riscant, acesta adesea se remarcă prin randamente foarte mari în perioadele bune ale bursei, însă are și scăderi semnificative în perioadele cu volatilitate din piață.

Pe locul al doilea în clasamentul celor mai performante fonduri locale de anul acesta se află ETF BET Patria-Tradeville, un fond mult mai puțin riscant decât cel menționat anterior, care practic copiază coșul de acțiuni ce compun BET, indicele care urmărește cele mai importante 20 de companii de pe Bursa de Valori București. Unitățile de fond ale ETF-ului pot fi cumpărate direct de pe BVB de către investitori, acesta fiind listat.

Al treilea loc din top este ocupat de Certinvest BET Index, un alt fond care replică indicele bursier BET.

Creșterea fondurilor de investiții de anul acesta vine în contextul în care investitorii din întreaga lume se așteaptă ca băncile centrale să înceapă seria de reduceri a dobânzilor cheie. În mod normal, atunci când dobânzile bancare scad, investitorii își mută o parte din bani în acțiuni listate la bursă, deoarece acestea oferă randamente mai atractive. Analiștii așteaptă reduceri ale dobânzii cheie și din partea Băncii Naționale a României, în a doua parte a acestui an.

”Orice moment este potrivit pentru un investitor să înceapă să investească. Nu trebuie să aștepți să apară corecții importante ca să investești, desigur este de preferat să faci achizitii la prețuri cât mai atracive, dar mai important e să fii tot timpul în contact cu piața. Acest lucru este posibil dacă îți setezi ca în mod regulat - lunar, dacă se poate - să aloci o sumă de bani pentru investiții fie direct în acțiuni, fie în fonduri de acțiuni. Dacă e să privim retrospectiv și, de exemplu, dacă în ultimii 10 ani am fi alocat în fiecare lună o suma de bani în indicele BET, randamentul cumulat al investiților este mult peste inflație”, concluzionează Dan Dascăl.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri