Un român obișnuit are în medie 5.800 de euro plasați in investiții financiare, adică în depozite bancare, fonduri mutuale, fonduri de pensii, în acțiuni pe bursă sau în titluri de stat. Țara noastră se plasează pe ultimul loc în Europa la acest capitol, chiar și sub Bulgaria, unul dintre motive fiind faptul că imediat ce fac rost de o sumă importantă de bani românii preferă să cumpere un apartament sau o casă.

În mod normal, faptul că românii au investiții financiare foarte mici s-ar explica prin faptul că veniturile populației sunt mai reduse în comparație cu alte țări europene. Totuși, în Bulgaria, o țară mai săracă decât România, investițiile financiare ale populației sunt mai mari: 7.700 euro/locuitor.

Sursa grafic: AAF, EFAMA

”Explicația este și una culturală: românii își investesc banii în imobiliare. Suntem pe primul loc în Europa ca procent al proprietarilor de locuințe. În Germania, de exemplu, doar jumătate din populație deține propria casă, restul preferând chiria”, spune Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, divizia de fonduri de investiții a OTP Bank România.

În Europa, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe se înregistrează în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%). De asemenea, cel mai ridicat procent de chiriaşi se afla anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) şi Danemarca (40%). În România, procentul este de 5,2%.

Potrivit datelor European Financial Management Association (EFMA), depozitele bancare reprezintă 68,5% din averea financiară a românilor, pe locul al doilea aflându-se fondurile de pensii, cu un procent de 18,1%.

La sfârșitul anului 2023, industria fondurilor de investiții din România avea în administrare active de aproape 38 mld. lei (cca 7,6 mld. euro). Numărul investitorilor a crescut cu 120.000 anul trecut, apropiindu-se de pragul de 600.000. Creșterea numărului investitorilor a fost datorată și evoluției forate bună a Bursei de Valori București, care a urcat cu peste 30% în anul 2023.

Potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri, în ultimii 10 ani, activele aflate în administrarea asset managerilor din România au crescut cu 39%, de la 27,2 mld. lei în 2014, la 37,8 mld. lei, la finele anului 2023, din care 20,3 mld. lei în fonduri deschise de investiții și 17,5 mld. lei în fonduri de investiții alternative.

”Nu suntem mai needucați financiar decât francezii sau austriecii. Ne lipsește experiența”

Educația financiară slabă din România este mereu adusă în discuție la fiecare apariție a unei statistici care ne plasează pe ultimele locuri într-un top ce ține de finanțele personale. Totuși, o parte din administratorii de bani consideră de vină este istoria comunistă, în care conceptul de investiție a banilor personali era practic inexistent.

”Nu cred că suntem mai needucați financiar decât francezii sau austriecii. În schimb, ne lipsește experiența. Cu zeci de ani în urmă, când bunicul meu avea carnetul la CEC, omologul său francez avea investiții care ajungeau și pe bursă. Aici este marea diferență: faptul că în țările din occident există un istoric al investițiilor, există o experiență a populației în acest sens”, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

România rămâne în continuare la coada clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană privind educaţia financiară, iar cetățenii români sunt cei care își apreciază cel mai mult cunoștințele financiare drept „înalte”, deși realitatea ilustrează opusul, arată un raport ela­borat de Uniunea Europeană în 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri