Dacă doriți să vă impresionați partenera cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, alegerea restaurantului poate fi un început bun în acest sens. Iar cu cât restaurantul este mai renumit și, eventual, și distins cu calificative care îi atestă performanța, cel mai cunoscute în acest sens fiind renumitele stele Michelin, cu atât mai multe șanse aveți să vă impresionați partenera. Iar dacă la masă, așezați în fața unui pahar de vin de colecție, mai și spuneți povestea felului în care compania producătoare de anvelope Michelin a ajuns să ateste calitatea restaurantului în care vă aflați, cu atât mai multe șanse sunt ca ziua să fie memorabilă.

Având în vedere acest preambul, însă, trebuie spus faptul că România încă nu deţine niciun restaurant cu stele Michelin, deși există, totuși, un bucătar român cu o stea Michelin, Bogdan Dănilă, care şi-a deschis restaurant în Cluj-Napoca.

Prin urmare, dacă doriți să-i povestiți partenerei sau partenerului povestea stelelor Michelin o puteți face fie într-un restaurant obișnuit, fie, având în vedere ocazia specială, într-un restaurant cu una sau mai multe stele Michelin dintr-o țară care deține așa ceva.

Puteți încerca, prin urmare, având în vedere țările din proximitatea României care au restaurante cu stele Michelin, fie în Ungaria (deține 9 astfel de restaurante, dintre care două au chiar două stele Michelin), Croația (11 restaurante cu câte o stea Michelin), Austria (16 restaurante cu stele Michelin, dintre care unul are trei stele), Cehia (2 restaurante cu câte o stea Michelin), Grecia (10 restaurante cu stele Michelin, dintre care două au două stele), sau chiar Turcia, care are 5 restaurante cu stele Michelin, dintre care unul cu două stele.

Povestea stelelor Michelin

Compania Michelin a fost fondată de către frații André și Édouard Michelin în 1889, în Clermont-Ferrand, la aproximativ patru ore la sud de Paris.

La acel moment, însă, existau mai puțin de 3000 de autoturisme în Franța, iar rețeaua de drumuri era slab dezvoltată, ceea ce constituia o problemă pentru afacerea fraților Michelin. Fiind vorba despre anvelope, prin urmare, firește că cei doi aveau nevoie ca lumea să conducă tot mai mult, pentru ca afacerea lor să se dezvolte.

Iar pentru a face acest lucru au venit cu o idee absolut inedită: un ghid care să le ofere șoferilor toate informațiile necesare pentru a putea călători cât mai ușor în Franța. Iar printre aceste informații, ați ghicit, se aflau și cele legate de restaurantele unde se putea mânca cel mai bine.

Sursă foto: Shutterstock / EQRoy

De la acel moment, practic, mai precis în anul 1900, a început tipărirea celebrului ghid, care la început a fost distribuit gratis, dar acest lucru s-a schimbat după ce unul dintre cei doi frați a descoperit o copie a unuia dintre ghiduri folosită ca suport pentru o bancă, într-un garaj.

Cât despre informația cuprinsă în ghid, aceasta provenea de la înșiși oamenii de vânzări ai companiei, care își petreceau cea mai mare parte a timpului pe drumuri. Prin urmare, ei erau cei care dețineau și livrau apoi informațiile care urmau să fie cuprinse ulterior în ghid.

Sistemul din 1930, valabil și azi

La finele anilor 1920, ghidul fraților Michelin devenise atât de influent încât un nou tip de afacere se dezvoltase în jurul acestuia. Mai precis niște degustători, echivalentul unor inspectori în ziua de astăzi, care se duceau incognito să ia masa în respectivele restaurante pentru a vedea dacă sunt demne de a primi calificativul de calitate al ghidului.

Sistemul instituit atunci a fost de altfel atât de bun încât mai este în vigoare și astăzi. Mai precis, o stea Michelin înseamnă că respectivul restaurant merită o oprire, două stele - că merită un detur, iar trei - faptul că merită o călătorie specială până acolo.

Ca un exemplu al prestigiului pe care l-au căpătat restaurantele clasificate cu stele Michelin, este faptul că rezervările pentru unele dintre acestea, cum ar fi Addison, din San Diego, unul dintre doar cele 13 restaurante cu trei stele Michelin din SUA, se fac chiar înainte ca respectivele persoane să-și facă orice alte planuri de călătorie.

Sistemul stelelor Michelin nu este lipsit însă și de critici, unii dintre aceștia acuzând faptul că favorizează în mod deosebit bucătarii și restaurantele din Franța, fiind, prin urmare, în opinia acestora, părtinitor din acest punct de vedere.

Criteriile acordării de stele Michelin

Numeroase persoane, în special din rândul internauților, au speculat că un semn clar al faptului că un inspector al ghidului se află într-un restaurant este că acesta mănâncă singur la o masă în vreme ce își ia notițe.

Există de altfel chiar și o serie de filme video pe TikTok în care utilizatorii pretind că au fost tratați mai bine la restaurantele Michelin în momentul în care s-au așezat de unii singuri la masă și au început să ia notițe.

Pe de altă parte, cunoscătorii spun că un inspector real al ghidului Michelin nu va veni niciodată la restaurant cu o agendă în care să noteze impresii, din moment ce acel lucru le-ar declina identitatea, după cum a arătat chiar directorul ghidurilor Michelin pentru CNN.

Sursă foto: Shutterstock: hyotographics

Mai mult decât atât, cel mai probabil nici nu va fi vorba despre un inspector, ci despre mai mulți, din moment ce orice restaurant care se află în evaluarea prestigiosului ghid va servi mai mulți inspectori în acest proces.

Iar motivul din spatele acestui lucru este cât se poate de simplu: inspectorii vor să afle în acest fel dacă restaurantul bifează unul dintre cele mai importante criterii Michelin: constanța calității preparatelor.

Cât despre celelalte criterii aflate în joc, este vorba despre următoarele: calitatea produselor, expertiza aromei și a tehnicilor de gătit, personalitatea bucătarului implicat în evaluare, dar și armonia aromelor.

Stelele câștigate se pot și pierde

Odată încheiat procesul de evaluare a unui restaurant iar acestuia îi este acordată o stea Michelin, acest lucru nu înseamnă însă că distincția nu-i poate fi retrasă la un moment dat.

După acordarea primei stele unui restaurant, prin urmare, mai mulți inspectori vor vizita restaurantul în decursul următorului an pentru a vedea dacă se menține calitatea inițială a preparatelor.

Spre exemplu, unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu specific italian din New York, Carbone, în care luaseră masa inclusiv Barack Obama, Jay Z sau Kim Kardashian, a rămas fără singura stea Mihchelin pe care o avea, în ciuda celebrităților care îi trecuseră pragul.

Sursă foto: Shutterstock / Pixavril

Eventualitatea pierderii unei stele Michelin, de altfel, pe cât de multă căutare poate aduce din partea clienților, pe atât de multă presiune psihologică poate pune pe cei care dețin restaurantul și pe bucătari.

Sunt cunoscute în acest fel de altfel speculațiile - niciodată dovedite - conform cărora doi bucătari celebri, Benoit Violier și Bernard Loiseau s-ar fi sinucis care urmare a unei presupuse presiuni a faptului că urmau să-și piardă calificativele Michelin.

Iar dacă o legătură de cauzalitate directă între moartea acestora și pierderea stelelor Michelin nu poate fi stabilită, sigur este că în urma acestor evenimente Michelin a luat măsuri pentru a-i informa în avans pe bucătarii aflați în situația de a-și putea pierde stelele despre acest lucru, în așa fel încât aceștia să aibă timp pentru a se obișnui cu această veste.

Sursa foto: Shutterstock / Pixavril

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri