Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis, intr-o sedinta de miercuri, admiterea la tranzactionare a actiunilor bancii austriece Erste, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, la o data ce va fi stabilita de comun acord cu banca, a anuntat Bursa.

Hotararea, luata in baza avizului consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare, da unda verde primei listari a unei companii straine pe piata romaneasca de capital, care se va realiza la mijlocul lunii februarie, potrivit estimarilor pietei.

De altfel, titlurile Erste vor fi primele listate la Categoria Internationala Actiuni a Sectorului Titluri de Capital, potrivit anuntului BVB.

"BVB va stabili, dupa consultarea cu emitentul, data inceperii tranzactionarii care va fi comunicata public", se mentioneazain comunicatul care a anuntat deciziile Consiliului.

Erste Bank, actionarul amjoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), se va lista la Bursa de Valori Bucuresti, a treia piata de tranzactionare dupa Viena si Praga, prin modalitatea passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.

Listarea prin "passporting" implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de "passporting" a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.

Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Erste are un capital social de 632,58 milioane euro.

Erste mai este insa listata pe doua burse - din Viena si din Praga.

Miercuri, actiunile Erste au inchis sedinta la Bursa din Viena la pretul de 36,90 euro/actiune, in crestere cu 0,33% fata de marti seara, ceea ce confera bancii o valoare de piata de peste 11,6 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Ce s-a intamplat cu banii incasati de SIF Oltenia pentru vanzarea BCR