Bursa de Valori Bucuresti si-a temperat aprecierile in sedinta de ieri, in ciuda evolutiei pozitive de pe pietele externe, investitorii preferand sa isi marcheze profiturile realizate in primele minute de tranzactionare, cand titlurile au afisat castiguri de peste 3%.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut ieri de peste trei ori la 55,19 milioane lei (15 milioane euro), dupa ce oferta publica primara de vanzare a fondului inchis de investitii STK Emergent a fost inregistrata cu subscrieri de 21,39 milioane lei.

Rulajul sedintei precedente s-a cifrat la 15,09 milioane lei (4,08 milioane euro). "Cresterile de miercuri ale Bursei au fost mult mai temperate fata asteptari, dupa ce au fost inregistrate aprecieri de peste 3% in debutul sedintei, dar piata a continuat sa scada pana la incheierea sedintei, in timp ce lichiditatea este in continuare scazuta, sub media anului trecut", a declarat, potrivit NewsIn, Virgil Ivanov, analist la KD Capital Management.

"Astfel, in ciuda elementelor pozitive care s-au anuntat pe pietele externe, evolutia negativa a persistat intreaga sedinta, avand in vedere nivelul la care a deschis", a adaugat Ivanov.

Principalele burse europene afisau aprecieri semnificative la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, dupa ce banca centrala a Statelor Unite (Federal Reserve) a anuntat marti ca va injecta 200 miliarde dolari in pietele de credit. Astfel, indicele bursei londoneze - FTSE - castiga 1,47% la 5.774 puncte, cel al pietei de la Frankfurt - DAX - urca cu 1,33% pana la 6.611 puncte, in timp ce indicele Bursei de la Paris - CAC40 - se aprecia cu 1,52%, pana la 4.697 puncte.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cu 1,50% si a inchis la nivelul de 7.413,36 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a castigat 1,37%, pana la 5.221 puncte.

"Bineinteles ca investitorii au incercat sa marcheze imediat ce au castigat, sa fie siguri ca au incasat profitul, decat sa astepte alte stiri. Asa reactioneaza piata intr-o astfel de perioada, orice stire pozitiva duce la aprecieri importante si atunci se speculeaza foarte mult", a mai spus analistul KD Capital Management.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a urcat cu 0,99%, pana la 59.632,97 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,57% - pana la 16.376,63 puncte.
Transferurile cu actiunile Petrom (SNP) au atras prima lichiditate din piata, de 8,72 milioane lei, si s-au apreciat cu 1,75%, la 0,4070 lei. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urmat cu un rulaj de 4,20 milioane lei si s-au scumpit cu 0,62%, pana la 3,25 lei.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au generat schimburi de 3,66 milioane lei si au castigat 0,37%, la pretul de 2,69 lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au atras a patra lichiditate a sedintei, de 2,84 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,52%, la 20,60 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au atras a cincea lichiditate a sedintei, de 2,65 milioane lei, si s-au scumpit cu 0,72%, la 2,80 lei, in timp ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inchis la pretul de 1,80 lei, in crestere cu 0,56%, pe un rulaj de 2,33 milioane lei.

Schimburile cu titlurile Bancii Transilvania (TLV) au insumat circa 2 milioane lei, iar cotatia a urcat cu 1,34%, pana la 0,7550 lei/actiune, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS), tranzactionate la categoria Internationale a BVB, au atras a opta lichiditate a sedintei, de 1,85 milioane lei, si s-au scumpit puternic - 5,39% - la pretul de 140,80 lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au castigat 2,38%, la 1,72 lei, pe fondul unui rulaj de 1,57 milioane lei, in timp ce titlurile SSIF Broker Cluj (BRK) s-au apreciat cu 0,51%, la pretul de 1,99 lei, cu schimburi de 743.761 lei.

Pe piata BVB a instrumentelor derivate nu s-au incheiat contracte la termen (futures). De asemenea, nu au fost efectuate nici tranzactii cu obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri