Depozitarul Central va deconta schimburile cu actiuni facute in afara sistemelor de tranzactionare

Depozitarul Central va lansa de anul viitor un nou serviciu pentru decontarea tranzactiilor Over The Counter (OTC), care permite investitorilor sa vanda sau sa cumpere actiuni in afara sistemelor de tranzactionare.

"Suntem foarte mandri de aceasta realizare, in primul rand pentru ca decontarea tranzactiilor de tip OTC reprezinta un pas foarte important in dezvoltarea pietei de capital din Romania si, totodata, in plasarea acesteia pe acelasi palier cu celelalte piete dezvoltate din Europa", a declarat Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central.

"In al doilea rand, acest nou serviciu pe care Depozitarul Central il pune la dispozitie incepand de anul viitor, va avea o contributie esentiala in cresterea volumului si lichiditatii pietei de capital autohtone", a adaugat Tanasoiu.
Depozitarul Central si-a inceput activitatea pe 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior, in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei, Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti.

Anul trecut, numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 2,22 milioane, cu o valoare de 19 miliarde lei, din care aproximativ 1,8 milioane tranzactii - in valoare de 15 miliarde lei (4,5 miliarde euro) - au fost inregistrate de catre Depozitarul Central.

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri