Ratingurile Transgaz, neafectate de intreruperea livrarilor de gaz din Rusia

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s (S&P)a anuntat, vineri, ca ratingurile operatorului retelei de conducte de gaze din Romania, Transgaz SA, nu sunt afectate de intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti, considerand ca firma nu este expusa la consecinte negative.

"Bonitatea Transgaz este putin probabil sa fie afectata, ca urmare a naturii operatiounilor sale, aranjamentelor contractuale ale companiei si reglementarilor", se spune in comunicatul agentiei.

S&P acorda, in prezent, companiei Transgaz rating BB+, pentru creditele in moneda straina, si BBB- pentu imprumuturile in lei, ambele cu perspectiva negativa. Compania este controlata de stat, care detine 75% din actiuni, si este listata la Bursa de Valori Bucuresti, avand o valoare de piata de 1,44 miliarde lei (342 milioane euro), la pretul de inchidere al sedintei de joi, de 122,50 lei.

Agentia de rating considera ca riscurile Transgaz legate de intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa sunt scazute, in conditiile in care compania este responsabila doar de asigurarea unui transport sigur si eficient prin reteaua pe careo administreaza.

"Compania nu are dreptul sa intre in obligatii comerciale pentru a furniza gaze naturale. In afara de veniturile obisnuite, care au reprezentat circa 79% din veniturile totale in 2008, Transgaz este implicata in tranzitul international al gazului rusesc. Contractele bilaterale pentru tranzit au clauze de tip take-or-pay (beneficiarul bunului il ia sau plateste o anumita suma n.r.), astfel ca nu exista vreo expunere a Transgaz la reducerea cantitatilor tranzitate", se mai arata in comunicat.

De altfel, cadrul legal asigura in general protectia Transgaz fata de riscurile legate de variatia volumelor transportate si permite o proiectie pe o perioada de cinci ani, cea actuala incheindu-se in 30 iunie 2012, spune S&P.

"Totusi, calitatea creditelor Transgaz ar putea fi afectata daca aceste costuri nu sunt recuperate integral sau treptat prin majorari ale tarifelor. Aceast lucru este compensat de structura solida de capital si de nivelul scazut al datoriei in prezent, cu un raport datorie/capital de 7,7%", mai arata S&P.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri