Lansarea pietei la vedere, pregatita de Bursa din Sibiu, va fi amanata pentru trimestrul al treilea al acestui an, pentru parcurgerea etapelor de autorizare a activitatii Depozitarului, a declarat, directorul general adjunct al Sibex, Darius Cipariu, citat de NewsIn.
"Nu stiu cum vor mai decurge lucrurile de aici incolo, pentru ca asta este doar primul pas in autorizarea Depozitarului. Practic, este primul nivel de autorizare, adica cea de infiintare, urmand ca in faza a doua sa obtinem autorizatia de functionare si licenta de operare de la BNR", a spus Cipariu.

"Cred ca aceste proceduri pot dura intre doua si patru luni", a estimat directorul bursei sibiene.

Initial, Teodor Ancuta, presedintele operatorului de piata, estimase ca tranzactiile pe piata la vedere (spot) a Sibex ar putea debuta in al doilea trimestru al acestui an.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat joi unda verde Bursei din Sibiu sa-si infiinteze un depozitar, necesar pietei la vedere pe care operatorul sibian intentioneaza sa o lanseze.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

In prezent, rezultatele tranzactiilor cu contracte la termen de tip futures si optiuni de pe Bursa din Sibiu sunt compensate si decontate de Casa Romana de Compensatie, care opereaza modificari in conturile clientilor dupa cum acestea inregistreaza profit sau pierdere.
Casa Romana de Compensatie este o entitate separata, controlata de Sibex si de societatile de brokeraj.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si