Pentru a impiedica oprirea activitatii societatii, Amonil intentioneaza sa inchirieze de la Riverside Development bunurile cedate, pentru o perioada de cinci ani.

Actionarii Amonil au respins posibilitatea majorarii capitalului cu valoarea datoriilor, cat si contractarea unui credit pentru stingerea acestora. De asemenea, conducerea companiei nu va fi trasa la raspundere pentru producerea datoriei.

Recuperatorul de creante Riverside Development, care a cumparat de la Distrigaz Sud creantele asupra producatorului de ingrasaminte, a amenintat compania, la inceputul anului, ca ii va bloca conturile si ii va vinde active, aflate sub sechestru, pentru recuperarea datoriei.

Riverside Development a mentionat, de asemenea, ca in cazul neplatii datoriilor va cere deschiderea procedurii de insolventa a Amonil.

Distrigaz Sud a a castigat anul trecut mai multe mai multe procese intentate Amonil, in urma carora producatorul de ingrasaminte trebuia sa plateasca furnizorului de gaz peste 53 milioane lei. Sentintele pronuntate in favoarea Distrigaz Sud de catre tribunalul din Ialomita au ramas definitive si irevocabile.

In total, Amonil Slobozia are de platit datorii de peste 90 milioane lei firmei Riverside Developement Ltd, potrivit unei declaratii anterioare facute la inceputul anului de Ioan Niculae, seful Interagro.

Afacerile producatorului de ingrasaminte au sporit de peste doua ori in 2008, la 216,88 milioane lei (58,93 milioane euro). In schimb, profitul companiei a scazut anul trecut cu 12%, la 6,21 milioane lei (1,69 milioane euro), de la 7,03 milioane lei in 2007.

Compania are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalii actionari ai companiei sunt Zalois Ltd din insulele Belize, cu 25% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,23% si Salink Limited, care detine 13,54% din actiuni.

Capitalizarea Amonil este de 13,01 milioane lei, conform cotatiei de 0,0117 lei/actiune, stabilita in sedinta din 25 martie a Bursei. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori, sub simbolul AMO.