Curtea Constitutionala a decis, dupa trei amanari, ca pragul de detinere de 1% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF) este constitutional si ramane astfel in vigoare.
Pentru ca toti investitorii sa aiba oportunitatea de a avea acces la aceasta informatie, actiunile SIF-urilor au fost suspendate de la tranzactionare pentru doua ore in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti. Dupa revenire, cotatiile au testat si planul negativ pentru ca in finalul sedintei preturile sa creasca usor, in medie cu 0,25%.

“Impactul pe care l-a avut decizia asupra pietei s-a vazut imediat si a fost previzibil. Decizia de constitutionalitate nu aduce nimic nou, daca hotararea ar fi fost inversa atunci investitorii ar fi reactionat mult mai puternic”, a declarat, pentru Wall Street, Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.

Eugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors Romania, afirma ca investitorii sunt deja obositi de modificarile dese de mesaje in cazul SIF-urilor, iar informatiile nu mai au forta pe care ar trebui sa le aiba in mod normal.

Titlurile SIF Oltenia, cele mai lichide din sector


Cele mai tranzactionate actiuni din sector au fost cele ale SIF Oltenia (SIF5), care au atras 1,18 milioane de actiuni, in timp ce cotatia a urcat cu 0,63%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai mare apreciere dintre SIF-uri, de 0,88% pe cea mai redusa valoare, de 170.000 lei.
Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 0,25% pe fondul unor schimburi in valoare de 317.230 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut cu 0,74%.

Cotatia titlurilor SIF Banat-Crisana (SIF1) au incheiat sedinta de tranzactionare in stagnare, pe un volum de 252.400 actiuni cu valoarea de 195.500 lei.

Peste 8.600 de contracte derivate pe SIF-uri la Sibex


“Decizia Curtii Constitutionale a surprins piata, asteptarile erau ca institutia sa nu valideze acest prag. Acest lucru s-a vazut pe bursa de la Sibiu, unde cotatiile futures au crescut brusc inaintea anuntarii deciziei”, mai declara Eugen Voicu.

Rulajul de la bursa sibiana pe contractele care au ca activ suport actiunile SIF-urilor a ajuns pana la finalul sedintei la peste 8.600 contracte, fiind stabilit cel mai bun volum din aceasta luna, in crestere cu 140 % fata de ziua anterioara.

Numarul tranzactiilor a depasit 1.500, iar valoarea acestora a ajuns la aproape 7 milioane lei, potrivit unui comunicat al Sibex.

Volumul a crescut considerabil pe fondul reactiei investitorilor care dupa mentinea pragului la 1 % au tranzactionat puternic pe scadere, cotatiile pierzand tot ce acumulasera in prima parte a sedintei si intrand pe traseu descendent.

Din toamna, discutiile privind la pragul de detinere se vor relua


Managerii consultati de Wall Street sunt de acord ca in perioada urmatoare nu vor avea loc schimbari majore sau evenimente noi care sa influenteze semnificativ pretul celor cinci SIF-uri.

Insa, in toamna proiectul legislativ initiat de mai multi deputati si senatori, care vizeaza eliminarea pragul de detinere de 1% din capitalul social al celor cinci societati, va influenta atat asteptarile investitorilor, cat si preturile SIF-urilor.

“Desi pragul de detinere de 1% la SIF-uri a fost declarat constitutional, acesta va putea fi eliminat daca proiectul legislativ anuntat acum o luna va reusi sa treaca de Parlament in toamna”, explica Pasol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri