Lichiditatea pietei de la Bursa sibiana s-a majorat in sedinta de ieri la 6,7 milioane lei (1,58 milioane euro) pe fondul miscarilor de pret inregistrate de derivatele cu activ suport actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).
Pana in ora 13.41, cand derivatele pe SIF-uri au fost suspendate la Sibiu pentru protejarea investitorilor, se incheiasera peste 4.100 de contracte, iar dupa reluarea tranzactiilor rulajul final a fost de 8.600 de contracte, cel mai bun volum din aceasta luna, in crestere cu 140% fata de sedinta precedenta.

“Amplitudinea efectelor deciziei privind pragul detinerilor la SIF-uri se poate observa prin numarul ridicat de contracte incheiate intr-o perioada scurta de timp, de dupa reluarea tranzactiilor pana la inchiderea sedintei”, se arata intr-un comunicat al Sibex.

Volumul a crescut considerabil pe fondul reactiei investitorilor care dupa mentinea pragului la 1 % au tranzactionat puternic pe scadere, cotatiile pierzand tot ce acumulasera in prima parte a sedintei si intrand pe traseu descendent.

DESIF5 a atras cele mai multe contracte – 8.097, ce a reprezentat o pondere de 94% din rulajul total al sedintei de 8.528 contracte.

Pentru scadenta septembrie, cotatia DESIF5 a deschis la 0,8147, apreciindu-se in timpul sedintei cu maximul admis, pana la 0,8751 lei. Dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale si revenirea la tranzactionare, pretul DESIF5 septembrie a scazut puternic ajungand pana la un minim de 0,77 lei. Cotatia finala a fost stabilita la 0,78 lei.

Pe aceleasi coordonate a evoluat si DESIF5 decembrie, care dupa ce a deschis la 0,8353 lei, a urcat la un maxim de 0,89 lei, coborand apoi la un minim de 0,8 lei si inchizand la 0,81 lei/actiune.

In scadere a inchis si DESIF5 martie si iunie 2010, conform cotatiilor de 0,845 si 0,855 lei.

DESIF2 s-a clasat pe locul al doilea prin atragerea a 371 de contracte. Pentru scadenta septembrie, DESIF2 a fost cotate la 0,67 lei, in scadere cu 2 bani, iar pentru decembrie la 0,6705 lei, in minus cu 1,75 bani.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni in atentia investitorilor au mai intrat si derivatele SNP si TLV care au avut de asemenea o evolutie in scadere.

Doar derivatele BRD septembrie au facut exceptie, urcand cu 12,5 bani pana la 7,9 lei/actiune.

In aria valutelor perechea EURO/RON a atras 34 contracte. Pentru septembrie euro a scazut cu 1,28 bani valorand 4,2822 lei.

Numarul total al pozitiilor futures a crescut din nou cu circa 2000 deschideri ajungand la 42.572.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri