Bucureștiul se plasează pe poziția 5 din 20 de orașe din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) în topul investițiilor în sectorul hotelier, atrăgând atenția tot mai multor operatori hotelieri internaționali, se arată în cel mai recent raport realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.

Pe lângă București, operatorii și-au mai exprimat interesul pentru Cluj-Napoca și, totodată, pentru destinațiile de pe litoral și stațiunile românești, fapt ce subliniază atractivitatea României și în afara orașelor principale.

Potrivit sursei citate, cele mai atractive cinci piețe din regiune pentru operatori sunt, în ordine, Budapesta, Praga, Varșovia, Cracovia și București.

”Piața hotelieră din București atrage o atenție semnificativă din partea operatorilor internaționali care doresc să-și consolideze poziția sau să-și crească cota de piață. Revenirea robustă și atractivitatea crescândă a orașului reprezintă o oportunitate interesantă pentru diversificarea ofertei și pentru aducerea unor branduri de lux mai accesibile, acoperind astfel un gol care există în prezent pe piața hotelieră din București. În plus, prezența scăzută a brandurilor hoteliere internaționale pe litoralul românesc oferă oportunități pentru operatorii hotelieri datorită potențialului ridicat”, a declarat Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield.

Veniturile hotelurilor au crescut semnificativ în 2022

Piața hotelieră din București a crescut în primul semestru, venitul mediu al hotelurilor consemnând un avans de peste 43% față de aceeași perioadă din 2022. În ciuda provocărilor, sectorul a atins nivelurile pre-pandemice, evoluție determinată de o creștere a tarifului mediu net cu aproape 11% față de S1 2019 și cu 27% față de S1 2022.

Rata de ocupare s-a majorat, de asemenea, cu aproximativ 13% în S1 2023 față de S1 2022. Creșterea calității hotelurilor, prin renovarea unităților existente, dar și prin deschiderea unora noi, atât de operatori locali, cât și internaționali, a alimentat acest succes.

Mai mult decât atât, operatorii sunt increzatori cu privire la performanța viitoare a hotelurilor din București, în special pentru clasele ”luxury” și ”upper-upscale”, 71% dintre respondenți fiind optimiști, iar 82% foarte optimiști.

Compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hotel Operator Beat S1 2023, pe baza unui sondaj realizat în rândul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenți în ECE (Belarus, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, Ucraina) sau interesați să intre în regiune și care operează peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere. De asemenea, operatorii intervievați au în curs de pregătire 140 de hoteluri, cuprinzând în total peste 22.000 de camere.

Autorii studiului menționază că datele generale sugerează că industria ospitalității din ECE traversează o perioadă de o redresare sănătoasă, în ciuda provocărilor macroeconomice și geopolitice.

Cu toate acestea, există și provocări, aproximativ 28% dintre proiectele hoteliere aflate în curs de desfășurare confruntându-se cu întârzieri sau fiind puse în așteptare, în principal din cauza costurilor crescute de dezvoltare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri