Europa trebuie dotata cu un sistem eficient de supraveghere a pietelor financiare, a spus recent comisarul european pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, sesizand totodata nevoia de reglementare in ceea ce priveste derivativele sau sistemele alternative de tranzactionare (ATS).
"Miza este mare: prin constructia unui sistem de supervizare pentru sectorul financiar la nivelul european, vof face din Europa prima regiune din lume care ar beneficia de o astfel de abordare de integrare", potrivit unui discurs intitulat "Actionand fara intarziere pentru a curata pietele financiare", sustinut de Barnier la consiliul Ecofin, scrie NewsIn.

El a adaugat ca infiintarea unui astfel de sistem si reglementarea fondurilor de investitii alternative (fonduri care investesc in active diferite fata de cele traditionale: actiuni, obligatiuni sau monetare - n.r.) reprezinta o prioritate a mandatului sau.

Barnire vrea o reglementare mai stricta a derivativelor si o revizuire a directivei MiFID, avand ca scop o transparenta mai buna a pietelor financiare, in special in ceea ce priveste platformele alternative de tranzactionare. In cazul derivativelor, comisarul european propune o standardizare a acestora si dezvoltarea contrapartilor centrale pentru compensarea acestor tipuri de produse financiare.

"Aceste probleme sunt esentiale daca vrem stabilitate financiara", conchide Barnier.

Mai mult, Barnier aminteste ca nu va incerca sa evite problema mai spinoasa a vanzarilor in lipsa (short-selling). Acestea au fost interzise de unele burse in contextul prabusirii pietelor, in 2008 si la inceputul anului 2009.

"Intr-o nota mult mai generala, toate eforturile noastre de reglementare trebuie sa fie insotite de o concentrare mai mare pe sanctiuni, care trebuie sa fie mai armonizate si mai eficiente. Credibilitatea regulilor pe care le introducem depinde de acest lucru", afirma comisarul pentru piata interna si servicii.

El nu ocoleste subiectul remuneratiilor si bonusurilor din sistemul financiar, accentuand nevoia de consolidare a guvernantei corporative, pentru ca viitoarele crize ar putea fi evitate daca institutiile financiare si companiile isi vor schimba comportamentul.

"Sunt convins ca regulile mai stricte in ceea ce priveste remuneratiile in sectorul financiar vor fi un imbold pentru asumarea unor riscuri mai mici", apreciaza Barnier.

Un alt subiect interesant abordat de comisarul european este cel al paradisurilor fiscale sau acele "fisuri de reglementare". Barnier indeamna la inchiderea acestor "portite de scapare" in ceea ce priveste reglementarea, astfel incat niciun teritoriu sau institutie sa nu scape de supraveghere.

Totodata, Barnier avertizeaza ca vor fi luate masuri impotriva acestor jurisdictii care nu coopereaza, atat in ceea ce priveste chestiunile de prudentialitate, cat si cele legate de politica de impozitare, aici fiind cazul paradisurilor fiscale.

In ceea ce priveste criza financiara, comisarul european este convins ca ea nu s.a incheiat si ca va avea efecte pe termen lung asupra cresterii economice. Mai mult, Barnier remarca ca cetatenii si companiile s-au indepartat de piata unica , chiar daca "piata interna este cea mai buna forma de protectie pe timp de criza, nu este intotdeauna usor sa vedem efectele tangibile ale acesteia".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri