Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat, cu majoritate covârşitoare de voturi, un proiect de lege care acordă proprietarului chinez al platformei TikTok, ByteDance, un termen de şase luni pentru a ceda acţiunile platformei cu 170 de milioane de utilizatori americani, în caz de neconformare urmând să se confrunte cu o interdicţie, scrie Agerpres care citează Reuters.

Proiectul a trecut cu 352 de voturi pentru şi 65 împotrivă, cu sprijin bipartizan, dar are în faţă un drum mai nesigur în Senat, unde unii congresmeni preferă o abordare diferită pentru reglementarea aplicaţiilor cu proprietari străini ce ar putea ridica probleme de securitate.

Soarta TikTok a devenit un subiect major la Washington. Congresmeni democraţi şi americani au afirmat că la birourile lor s-au primit extrem de multe apeluri din partea unor adolescenţi utilizatori ai TikTok care se opun proiectului de lege. Numărul acestor plângeri îl depăşeşte uneori pe cel apelurilor în favoarea unei încetări a focului între Israel şi Hamas în Gaza, au explicat ei.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale Washingtonului pentru a răspunde preocupărilor de securitate naţională cu privire la China, de la vehicule conectate la cipuri avansate de inteligenţă artificială până la macarale din porturi americane.

La scurt timp după votul din Cameră, senatorul democrat Mark Warner şi colegul său republican Marco Rubio au emis o declaraţie comună spunând că sunt încurajaţi de sprijinul bipartizan pentru proiectul de lege şi că „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru ca acest proiect de lege să fie adoptat de Senat şi promulgat”.

Votul a avut loc la puţin peste o săptămână de când proiectul de lege a fost înaintat în urma unei audieri publice cu puţine dezbateri, după ce procedurile în Congres stagnaseră mai bine de un an.

Comisia pentru Energie şi Comerţ a Camerei a aprobat săptămâna trecută cu 50-0 proiectul de lege, înaintându-l pentru vot în plenul Camerei.

CEO al TikTok, Shou Zi Chew, va veni miercuri la Capitoliu într-o vizită programată anterior pentru a discuta cu senatori, potrivit unei surse.

„Această legislaţie are un rezultat prestabilit: o interzicere totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 milioane de americani de dreptul lor constituţional la liberă exprimare”, a transmis compania înaintea votului.

Preşedintele Biden a declarat săptămâna trecută că va promulga legea dacă va fi votată de Congres.

Consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a spus marţi că scopul este ca TikTok să nu mai fie în proprietate chineză, nu să fie interzis.

„Vrem ca TikTok, ca platformă, să fie deţinută de o companie americană sau să fie deţinută de China? Vrem ca datele de pe TikTok - datele copiilor, datele adulţilor - să meargă, să rămână aici în America sau să plece în China?”, a spus el.

Nu este clar dacă China ar aproba o vânzare sau dacă activele TikTok din SUA ar putea fi cesionate în şase luni.

Dacă ByteDance nu ar face acest lucru, magazinele de aplicaţii operate de Apple, Google al Alphabet şi alţii nu ar putea oferi legal TikTok sau servicii de găzduire web aplicaţiilor controlate de ByteDance.

Orice cesionare forţată a TikTok din SUA va prilejui aproape cert o acţionare în justiţie, pe care compania va trebui să o iniţieze în termen de 165 de zile de la promulgarea legii de către preşedinte. În noiembrie, un judecător a blocat interdicţia dispusă de statul Montana privind utilizarea TikTok, după ce compania a intentat proces.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri