Bursa din Londra, victima unui Ĺsabotaj misteriosĺ

Bursa de la Londra a fost, aparent, victima unui sabotaj misterios in aceasta saptamana, care a impus amanarea implementarii unor tehnologii revolutionare si a cauzat consternare in City, centrul financiar al capitalei britanice, transmite AFP.

Astfel, marti dimineata, 2 noiembrie, la 8:23 GMT, tranzactiile pe platforma paneruopeana Turquoise, o subsidiara a bursei de la Londra, s-au intrerupt brusc. Specialistii IT au avut nevoie de doua ore pentru reluarea schimburilor, informeaza Mediafax.

In aparenta, nu este suspecta decat durata lunga a incidentului. Astfel de intreruperi afecteaza, ocazional, majoritatea burselor. Platofrma Turquoise s-a confruntat cu astfel de probleme si in ultimele luni.

Venerabila bursa britanica, infiintata cu trei secole in urma, a dezvaluit ca problemele nu au fost intamplatoare, atribuind intreruperea tranzactiilor unei "erori umane", care a avut loc "in circumstante suspicioase".

Sabotaj deliberat al unui angajat sau subcontractor ori o actiune incorecta a unui competitor? Bursa britanica a refuzat sa comenteze, afirmand doar ca a deschis o investigatie interna si a cerut sprijinul autoritatilor, noteaza AFP.

Totodata, operatorul bursei a anuntat ca amana pana la inceputul anului urmator imbunatatiri tehnologice programate pentru luna aceasta. Introducerea unui nou sistem computerizat, Millennium Exchange, ar trebui sa reduca durata tranzactiilor pe principala platforma de tranzactionare, unde sunt listate inclusiv companiile care compun indicele FTSE 100.

Sistemul IT a fost dezvoltat de o companie IT din Sri Lanka si a fost cumparat anul trecut de bursa britanica.

Turquoise a fost folosita pentru testarea Millennium Exchange si, avand in vedere problemele aparute, operatorul bursei a decis amanarea introducerii acestuia pe platforma principala.

Intr-un mesaj triumfalist, Turquoise anunta, luna trecuta, ca noua tehnologie implementata face platforma de tranzactionare cea mai rapida din lume cu o viteza de procesare de 0,0000126 secunde.

Bursele europene sunt angajate intr-un razboi al microsecundelor pentru reducerea timpilor de procesare a ordinelor, noteaza AFP.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Pie╚Ťe de capital »Setari Cookie-uri