Hidraulica Plopeni lanseaza maine o oferta publica initiala, dupa doi ani in care singurele IPO-uri de la Bursa de Valori Bucuresti au fost patru fonduri inchise. Ionel Dinu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro care sunt asteptarile privind oferta publica si care sunt planurile Hidraulica pentru urmatorii ani.
Oferta este intermediata de casa de brokeraj Confident Invest si se va incheia in data de 3 decembrie. IPO-ul presupune vanzarea a 97 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Pretul maxim de vanzare este de 0,125 lei/actiune, insa pretul final se calculeaza in functie de gradul de subscriere. Dupa inchiderea ofertei publice societatea va derula demersurile pentru admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a BVB, in termen de cel mult 30 de zile de la inchiderea perioadei de subscriere.

Wall-Street.ro: Credeti ca veti avea succes, in conditiile in care in ultimii doi ani nu a existat niciun IPO?


Ionel Dinu: In opinia noastra, succesul depinde in primul rand de calitatea companiei si a proiectului propus investitorilor – iar aceste elemente sunt cele care ne fac increzatori - si in plan secundar de alte aspecte. Faptul ca nu au existat IPO-uri poate sa fie din contra un avantaj, tot asa cum faptul ca ne aflam intr-o criza economica puternica ii poate face pe investitori sa aprecieze ca Hidraulica si-a ajustat corespunzator activitatea economica.

Wall-Street.ro: Cand ati luat in considerare listarea, v-ati gandit si la Sibex?

Ionel Dinu: Nu, nici nu s-a pus problema.

Wall-Street.ro: Considerati ca listarea companiei este mai eficienta sau mai ieftina decat o finantare bancara sau vanzarea unei participatii catre un investitor strategic?

Ionel Dinu: Consideram ca listarea este un pas firesc in dezvoltarea unei companii si ca daca faci afaceri corecte si transparente si accepti sa imparti profitul cu alti co-actionari este pacat sa nu apelezi la aceasta forma de finantare si de neinteles sa mai faci cheltuieli financiare cu dobanzile.

Wall-Street.ro: Va asteptati sa obtineti suma totala estimata in cadrul ofertei?

Ionel Dinu: Speram sa obtinem intreaga suma tot asa cum speram sa obtinem jumatate din valoarea ofertei fonduri europene nerambursabile aferente constructiei Centralei Electrice Solare. Practic aceasta suma nerambursabila va reprezenta beneficiul tuturor actionarilor de la sfarsitul ofertei publice, care speram sa vina ulterior ca un ''cadou'' celor care vor dori sa mearga alaturi de noi.

Wall-Street.ro: De ce ati ales aceasta metoda pentru a stabili pretul din oferta?

Ionel Dinu: A fost sugestia intermediarului si dupa cum stiti metoda pretului determinabil este una inovatoare, mai putin folosita pana acum. Astfel, puteam apela la serviciile unui evaluator pentru stabilirea pretului insa ar fi fost oricum o valoare discutabila. Puteam sa facem o evaluare proprie, insa era posibil sa ne inselam sau sa fim subiectivi. Puteam de asemenea sa apela la metoda evaluarii intentiei de investitie insa am fi prelungit foarte mult procedura. Varianta aleasa de Intermediar ofera aprecierii investitorilor o plaja de preturi; daca actiunile vor fi foarte cautate atunci pretul va fi maximal, in vreme ce daca cererea va fi insuficienta pretul va fi cel minimal.

Wall-Street.ro: La ce cota a Bursei doriti sa va listati?

Ionel Dinu: Cat mai sus cu putinta. Intrunim conditiile pentru categoria de baza insa speram sa fim listati la categoria a doua, iar aspiratiile nu se vor opri aici.

Wall-Street.ro: Considerati ca o sa existe interes pentru actiunile Hidraulica Plopeni si dupa listare?

Ionel Dinu: Sigur ca da, mai ales pe baza situatiei economice care continua sa se imbunatateasca. Din punctul nostru de vedere, varful crizei a trecut.

Wall-Street.ro: In ce doriti sa investiti fondurile atrase din oferta publica initiala?

Ionel Dinu: Fondurile sunt dedicate celor doua proiecte prezentate in Prospectul de Oferta.

Cea mai mare parte vor reprezenta cofinantarea Centralei Electrice Solare, urmand ca restul sa fie finantarea UE. Centrala Electrica va acoperi necesarul intern de energie electrica iar restul va fi vanduta in Sistemul National. O parte mai kica de aproximativ 300 mii EUR vor fi alocati achizitionarii unui cuptor de tratament termic, avand in vedere ca aceasta operatiune este externalizata. Costurile acestui proces aproape vor dispare deoarece vom consuma energie electrica proprie gratuita, vor dispare costurile de transport si vom castiga si timpul pe care il pierdeam asteptand ca furnizorul extern sa umple cuptorul de tratament termic pentru a-si reduce costurile fixe.

Pana la finalizarea proiectului cu centrala solara, banii vor fi utilizati ca si capital de lucru, rambursand in totalitate sau in parte linia de credit deschisa in acest moment la banca.

Wall-Street.ro: Luati in calcul sa realizati o noua majorare capital in urmatorul an?


Ionel Dinu: Majorarile de capital vor fi facute transparent, pe proiecte. Sigur ca daca am luat decizia listarii, de acum inainte vom supune Adunarii Generale a Actionarilor proiectele pe care le vom avea in vedere si speram sa eliminam in totalitate creditul bancar din activitaea companiei.

Wall-Street.ro: Ce rezultate financiare estimati pentru acest an?

Ionel Dinu: Anul 2010 este inca unul de criza. Speram ca masurile dure luate anul trecut, de reducere a cheltuielilor si concediere de personal sa-si spuna cuvantul. Totusi cred ca profitul va fi foarte mic, sub un milion de lei, asa cum a fost bugetat.

Pentru a reduce dependenta de situatia economica interna am incercat sa ne intarim prezenta pe pietele externe.

De asemenea rezultatele din 2010 sunt influentate contabil si de cheltuielile in crestere in ceea ce priveste pretul materiilor prime si serviciilor, diferentelor nefavorabile de curs aferente contractelor de leasing incheiate in perioada anterioara, majorarea TVA.

Wall-Street.ro: Care sunt planurile companiei pentru urmatorii 2-3 ani?

Ionel Dinu: In urmatoarea perioada (aproximativ 3 ani) sociatatea si-a propus urmatoarele obiective:

• finalizarea liniei de tratament termic;

• retehnologizarea liniilor de fabricatie (achizitionarea a cel putin 5 strunguri cu comanda numerica si modernizarea a 3 freze de danturat pinioane);

• dezvoltarea gamei de pompe cu pistoane axiale:

- extinderea UPA40 cu volume geometrice cuprinse intre 40 -101cm3/rotatie ;

- introducerea unei noi game UPA40 duble;

• dezvoltarea gamei de cilindri telescopici de la 5780-4200mm utilizati la basculantele de 20-40 tone;

• modernizarea pompelor de tip F (compatibile cu Bosch-Rexroth) – program care se deruleaza in prezent, modelul experimental F40-31 fiind realizat, urmand extinderea gamei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri