Activitatea politica a lui Dinu Patriciu, care a murit astazi, incepe in 1990, atunci cand devine unul dintre membrii fondatori ai Partidului National Liberal, continuator al partidului istoric. Primul mandat de deputat a fost obtinut pe listele PNL din Timisoara, dupa alegerile din 20 mai 1990.

La scurt timp dupa alegeri, disensiunile cu unii membri din partid i-au determinat pe Dinu Patriciu, Andrei Chiliman, Calin-Popescu Tariceanu, Radu Cojocaru si Gelu Netea sa se desprinda de PNL pentru a-si forma propriul partid. Dinu Patriciu a explicat, la acea vreme, ca ruptura din PNL vine pe fondul unui „conflict de mentalitati”, facand referire la tabara reprezentata de presedintele Radu Campeanu si cea a tinerilor care doreau democratizarea partidului.

Dinu Patriciu si Traian Basescu, numiti ministri in aceeasi zi

Formatiunea nou infiintata s-a numit Partidul National Liberal Aripa Tanara (PNL - AT) si a supravietuit din 23 iulie 1990, cand a fost legalizata la Tribunalul Municipiului Bucuresti, pana in 14 iunie 1997 , avandu-i ca lideri pe Horia Rusu, Calin Popescu-Tariceanu, Dinu Patriciu si Andrei Chiliman. PNL-Aripa Tanara avea si un ziar de partid, Viitorul Liberal.

Sursa foto: Mediafax Foto.

La aproape un an dupa infiintare, partidul tinerilor condus de Patriciu se apropie oficial de Frontul Salvarii Nationale prin semnarea „Cartei pentru Reforma si Democratie”, fapt ce a permis PNL-Aripa Tanara sa faca parte din Guvernul Petre Roman 2, din care mai fac parte Adrian Nastase, Theodor Stolojan, Andrei Plesu, Traian Basescu (ministru al Transporturilor din 30 aprilie pana in 16 octombrie 1991). Dinu Patriciu devine astfel ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului pe 30 aprilie, in aceeasi zi cu Traian Basescu.

Urmatorul mandat de deputat il obtine in urma candidaturii pe listele Conventiei Democratice (CD) in 1992, la Dambovita. Inainte de alegeri, PNL – AT aderase la Conventia Democratica in urma formarii Aliantei Liberale alaturi de PNL-CD (Partidul National Liberal – Crestin Democrat). Un an mai tarziu, in 1993, aripa tanara liberala se asociaza cu o serie de grupuri disidente din PNL si formeaza Partidul Liberal 1993, condus de Dinu Patriciu.

Candidatura la Primaria Capitalei, ratata

In 1996 Dinu Patriciu face o miscare noua si candideaza la functia de primar general al minicipiului Bucuresti, functie ocupata in cele din urma de Victor Ciorbea. Un an mai tarziu, soarta politica a partidului din care facea parte Patriciu se schimba din nou: PL 93 devine in 1997 Partidul Liberal, prin fuziunea cu PNL-CD. In cele din urma, PL este insa absorbit in PNL in septembrie 1998. Dupa ce a pierdut un mandat de parlamentar, in 2000 castiga un mandat de deputat in Prahova. In timpul legislaturii din 200-2004, Dinu Patriciu a facut parte din Comisia pentru industrii si servicii.

Omul de afaceri a invins omul politic in 2003, cand Dinu Patriciu si-a anuntat demisia in plenul reunit al Camerei Deputatilor. Decizia a fost luata pe fondul unei noi legislatii prin care „Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate” (Legea 161/2003).

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri