Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetara sunt cu mult peste cele prevazute la rectificarile din 2013, cand Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare.

De asemenea, anul trecut autoritatile locale au primit sume derizorii la rectificare, in principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. Sume suplimentare au mai fost prevazute din fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru echilibrare si pentru plata unor arierate, pentru a raspunde condisionalitatilor din acordul cu FMI.

Alesii locali au mai beneficiat de sume suplimentare de circa 1 miliard de lei, tot din alocari in plus din cotele defalcate de TVA, doar in 2012, inainte de alegerile legislative.

Prin a doua rectificare bugetara din acest an, din suma totala de 1,16 miliarde lei pe care primariile o vor incasa prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata catre bugetele locale in ultimele trei luni, 50,6 milioane lei sunt alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 194,5 milioane lei sunt pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 542 milioane lei sunt distribuite ca urmare a "solicitarilor unitatilor administrativ-teritoriale si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice", iar 380 milioane lei sunt pentru "echilibrarea bugetelor locale", conform proiectului de rectificare.