Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Consiliului European, ca in cadrul discutiilor a pledat pentru necesitatea mentinerii integritatii spatiului Schengen si in favoarea mentinerii conceptului de uniune tot mai integrata, scrie Mediafax.

''Am subliniat ca ne mentinem pozitia potrivit careia trebuie abordate cauzele profunde ale migratiei si nu sa incercam doar sa combatem efectele acesteia. De aceea trebuie sa ne concentram pe implementarea deciziilor deja agreate la nivel european pentru combaterea migratiei ilegale, pe protejarea eficienta a frontierelor externe ale Uniunii - unde Romania are un rol activ -, dar si pe cooperarea cu statele de origine si statele de tranzit. De asemenenea, am pledat pentru necesitatea mentinerii integritatii spatiului Schengen, una dintre cele mai importante realizari ale integrarii Uniunii'', a afirmat seful statului in noaptea de vineri spre sambata.

El a aratat ca in cadrul summit-ului s-a facut o evaluare a implementarii masurilor deja agreate la nivelul UE pe tema crizei migratiei si a fost acordata o atentie speciala relatiei cu Turcia in gestionarea acestor fluxuri catre Uniune, insistandu-se asupra implementarii planului de actiune UE - Turcia.

O analiza detaliata asupra pasilor care trebuie facuti in continuare urmeaza sa fie realizata cu prilejul unui summit UE- Turcia ce va avea loc la inceputul lunii martie, a precizat seful statului.

''Un alt subiect important al discutiilor a fost legat de intentia recenta a Austriei de a introduce cote maximale zilnice, masura care a luat prin surpindere atat statele memebre ale UE, cat si cele terte aflate pe traseul fluxurilor migratorii din zona Balcanilor de Vest. In acest context au fost evocate posibilele implicatii ale acestei decizii asupra tarilor de pe ruta, in special asupra Greciei", a subliniat Iohannis, aratand ca acest aspect va fi si el pe agenda summitului de la inceputul lunii martie.

Citeste si:
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de...
Klaus Iohannis l-a desemnat...

''Am reiterat ca Romania este parte a solutiei la aceasta criza'', a subliniat seful statului. ''Obiectivul major al liderilor a fost pastrarea unitatii Uniunii Europene. Au fost negocieri intense si foarte complexe. (...) In ceea ce priveste pozitia Romaniei, am sustinut ca trebuie sa evitam fragmentarea Uniunii Europene. Este interesul Romaniei sa fie membra a unei Uniuni Europene puternice, integrate, bazata pe respectul principiilor si valorilor sale fondatoare. Din acest punct de vedere, mentinerea conceptului de uniune tot mai integrata - ever closer union, cum se numeste - este esential'', a mai spus Iohannis.

Iohannis: Am obtinut amendarea textului deciziei privind restrictionarea liberei circulatii

Presedintele Iohannis a mai declarat ca Romania a obtinut, prin ''negocieri foarte aplicate si foarte bine pregatite'', amendarea textului deciziei privind solicitarile de restrictionare ale liberei circulatii a persoanelor.

''Doresc sa subliniez ca Romania a obtinut in cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitarile de restrictionare ale liberei circulatii a persoanelor in conformitate cu articolul 45 al Tratatului Uniunii vor trebui sa fie facute pe baza unor justificari solide. Este un lucru foarte important pentru ca astfel vor fi evitate situatii in care se ia o decizie pur politica fara o motivatie foarte serioasa'', a anuntat seful statului tn cadrul declaratiilor sustinute in noaptea de vineri spre sambata.

El a subliniat ca Romania a obtinut acest lucru ''prin negocieri foarte aplicate si foarte bine pregatite, altfel decat altii care au vorbit poate un pic mai mult si au obtinut probabil ceva mai putin''.

Citeste si:
Klaus Iohannis: Nu avem coronavirus; suplimentăm măsurile de control
Klaus Iohannis: Nu avem...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Iohannis, despre coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică
Setari Cookie-uri