Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a mers la vot la ora 9.00, spunand ca a votat pentru o Romanie prospera si puternica. Presedintele a ajuns la ora 9.00 la sectia de votare de la Liceul "Jean Monnet" din Capitala, venind singur, sotia sa, Carmen Iohannis, votand la Sibiu.

"Este o zi importanta astazi, votam pentru Parlamentul Romaniei, un vot care decide ce se intampla in Romania in urmatorii patru ani. Eu va invit sa mergeti la vot. Personal, am votat pentru o Romanie prospera si puternica", a spus presedintele, dupa ce a votat. Este pentru a doua oara cand presedintele Iohannis voteaza la Bucuresti, prima data fiind la alegerile locale din vara.

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a declarat, la iesirea de la vot, ca oamenii care vor vota duminica vor fi ”cei mai indreptatiti sa conteste, sa faca observatii la ceea ce se va intampla in urmatorii patru ani”, el adaugand ca toti romanii au datoria de a incerca sa faca lucrurile ”sa mearga bine in tara” inainte de a se gandi ”la altceva”. Dacian Ciolos a votat, in jurul orei 9.00, la sectia 32 din municipiul Zalau, unde a declarat ca este important sa iasa la vot cat mai multa lume, ”indiferent de optiunile politice”.

”Asta este important pentru ca rezultatul pe care il vom avea diseara sa fie unul cat mai reprezentativ. Astazi este ziua in care alegatorii pot sa transmita celor care vor conduce Romania cele mai importante mesaje pentru urmatorii patru ani. Sigur, intr-o democratie participativa este foarte importanta consultarea si pe parcusrul guvernarii, dar cred ca cei mai indreptatiti sa conteste, sa faca observatii la ceea ce se va intampla in urmatorii patru ani sunt cei care astazi merg la vot, care astazi dau un mandat celor care vor conduce Romania in urmatorii patru ani si apoi sigur vor avea toata legitimitatea de a urmari modul in care mandatul pe care l-au dat va fi pus in aplicare”, a afirmat Ciolos, la iesirea de la urne.

Premierul a mai spus ca toti romanii au datoria sa faca lucrurile ”sa mearga bine in tara” inainte de a se gandi ”la altceva”, daca intr-adevar iubesc locurile in care s-au nascut.

”Din punctul meu de vedere este cel mai important lucru aceasta libertate de a putea vota, de a ne putea alege reprezentantii, a fost una castigata greu in istoria Romaniei si cred ca e important sa nu o desconsideram, si ma gandesc aici mai ales la cei tineri, chiar la cei pe care ii aud spunand: domne, daca lucrurile nu merg bine in tara, eu prefer sa plec. Cred ca avem cu totii datoria sa incercam sa facem ca lucrurile sa mearga bine in tara inainte de a te gandi la altceva, daca intr-adevar iubim locurile in care ne-am nascut si vrem ca lucrurile sa mearga mai bine. Si chiar sa mearga mai bine pentru ca si cei care sunt acum in afara si doresc sa se intoarca sa poata sa o faca. Asta e speranta mea si in aceasta idee am votat astazi”, a declarat Ciolos.

Prim-ministrul Dacian Ciolos a postat, sambata, pe contul sau de Facebook, un mesaj video prin care le cerea romanilor sa iasa la vot, astfel incat toti cetatenii sa decida cum va arata Romania in urmatorii patru ani.

Nicusor Dan

Nicusor Dan

Liderul USR, Nicusor Dan, a mers la vot impreuna cu sotia sa si fetita lor, el declarand ca a votat pentru o noua clasa politica, pentru un alt fel de a face politica si pentru un viitor mai bun pentru toti romanii, el exprimandu-si convingerea ca astazi va fi ”o zi istorica pentru Romania”.

”Am votat pentru o noua clasa politica, am votat pentru un alt fel de a face politica, am votat pentru un viitor mai bun pentru toti romanii. Din ce am vorbit cu oamenii pe care i-am intalnit, din ce ne transmit colegii nostri din judete, am convingerea ca azi va fi o zi istorica pentru Romania”, a declarat Nicusor Dan.

El a votat la scoala 279 din Bucuresti.

Alina Gorghiu

Alina Gorghiu

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a votat la Timisoara, la Liceul pedagogic ”Carmen Sylva”, unde a invatat mama sa, liderul liberal spunand ca este prima data cand voteaza ”pentru o echipa atat de buna” si ca isi doreste ca, incepand de luni, ”sa ne fie mai bine tuturor”. Alina Gorghiu a venit la sectia de votare de la Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timisoara alaturi de sotul sau si de alti membri ai PNL, intre care primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu.

”Este prima data cand votez in Timisoara si le multumesc tuturor ca m-au primit bine, este prima data cand votez la Carmen Sylva, liceul unde a terminat mama, e prima data cand votez pentru o echipa atat de buna. Si nu votez in calitate de om politic, votez ca un om normal astazi, si pentru copilul meu, pentru familia mea, pentru apropiatii mei, pentru toti oamenii pe care nu as vrea sa ii dezamagesc pentru nimic in lume. Votez pentu normalitate, pentru speranta si nu resemnare, pentru solutii realiste, nu pentru fantezii. Mi-as dori foarte mult sa vad ca si astazi orice strategie legata de absenteism este istorie, motiv pentru care dati-mi voie sa fac un apel catre toti tinerii din Romania sa-si ia la vot parintii, chiar daca sunt sau nu hotarati, sa-si ia la vot prietenii, iubitul, iubita, vecinii si sa vina sa voteze viitorul Romaniei asa cum si-l doresc, unul normal, unul drept, unul care sa le dea sanse de viitor intr-o tara in care poate de multe ori nu au mai vazut un viitor. Le urez succes tuturor si sper sa fie bine, incepand de maine sa ne fie mai bine tuturor”, a declarat Alina Gorghiu, la iesirea de la urne.

Alina Gorghiu a votat pe o lista speciala pentru candidati. Potrivit legii, candidatii la alegerile parlamentare pot vota la orice sectie din judetul in care candideaza. Alina Gorghiu candideaza in judetul Timis pentru un loc in Senat. Ea se afla pe primul loc pe lista de candidati.

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, dupa ce a votat: Sper ca romanii sa faca diferenta intre realitate si vorbe, intre manipulare si adevar. Liderul PSD Liviu Dragnea a votat la Turnu Magurele, el candidand in circumscr'+'iptia Teleorman, iar la iesirea din sectia de votare a declarat ca spera ca romanii sa mearga la urne si ”sa faca diferenta intre realitate si vorbe, intre manipulare si adevar”.

”Azi am votat pentru cresterea economiei, pentru locuri de munca, pentru mai multi bani in buzunarele romanilor, pentru pensii si salarii mai mari, pentru a imbunatati rapid situatia din sanatate si educatie si pentru a reda demnitatea medicilor si profesorilor, pentru taxe si impozite mai mici si pentru a-i sprijini pe oamenii de afaceri, pentru ca tinerii din Romania sa aiba locuri de munca bine platite, sa-si poata cumpara o casa si sa ajunga rapid in calsa de mijloc, pentru program de readucere la viata a satului romanesc, pentru a ne hrani din roadele pamantului nostru, si nu din importuri de proasta calitate. Vreau de asemenea ca romanii sa se simta acasa in tara lor si Romania sa fie o casa buna pentru toti, nu doar pentru o parte dintre ei”, a declarat Liviu Dragnea dupa ce a votat.

Liderul PSD a spus ca a votat ”pentru o guvernare competenta si responsabila si care poate face toate aceste lucruri, incepand e maine, nu peste ani”. ”Sper ca romanii sa vina astazi la vot si sa faca diferenta intre realitate si vorbe, intre manipulare si adevar. Doamne ajuta!”, a incheiat Liviu Dragnea.

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a votat, duminica, la ora 9.00, spunand ca isi doreste ca votul de astazi al romanilor sa fie pentru "o Romanie care sa isi regaseasca identitatea, demnitatea si interesul national pentru prosperitatea tuturor". Tariceanu a votat la ora 9.00 la Centrul de zi Clubul Seniorilor din Sectorul 6 al Capitalei, el venind impreuna cu sotia sa.

"Consider ca suntem intr-un moment foarte important pentru evolutia Romaniei viitoare, in sensul democratic, in sensul respectarii drepturilor si libertatilor. Imi doresc ca votul de atazi al romanilor sa fie pentru o Romanie care sa isi regaseasca identitatea, demnitatea si interesul national pentru prosperitatea tuturor. Crezul meu este ca prin acest vot putem sa redam Romania romanilor", a spus Tariceanu.

Legat de incidentul de la sectia de votare de la Liceul Tudor Vianu, unde a votat primarul Capitalei, Gabriela Firea, iar jurnaluistii nu au avut acces in sectie, Tariceanu a spus ca cel mai important este ca procesul de vot sa se desfasoare in mod corect si ca i se pare firesc ca presa sa fie informata si sa aiba acces peste tot.

Traian Basescu

Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a votat, duminica, al Colegiul Economic "A.D. Xenopol”, el declarand ca votul sau a fost cu gandul la o majoritate care sa nu incerce sa puna sub control politic justitia si cu gandul la o justitie care sa inteleaga ca respectarea drepturilor fundamentale este urgenta zero in construirea unui stat de drept. Traian Basescu a venit sa voteze la ora 10.00, impreuna cu sotia sa, Maria.

"Am votat pentru o majoritate care sa nu incerce sa puna sub control politic justitia si, pe de alta parte, cu gandul la o justitie care sa inteleaga faptul ca respectarea drepturilor fundamentale este urgenta zero in construirea unui stat de drept. (…) Eu sper ca romanii vor merge in numar mare la vot”, a spus Traian Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca a votat, in primul rand, cu gandul la faptul ca, in urma acestor alegeri, vom avea un guvern eficient. "Eficient in a utiliza banii europeni, spre exemplu, care ar crea locuri de munca. Am votat cu gandul la un guvern care sa genereze politici pe cele trei mari domenii in care, daca nu facem ceva, Romania va avea probleme in viitor, adica natalitate, educatie, sanatate”, a precizat Basescu. Intrebat daca el crede ca Elena Udrea va intra in Parlament, Traian Basescu a spus: De ce nu? Sunt convins ca poate sa mearga”.

Victor Ponta

Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a votat la Targu Jiu, el candidand din partea PSD la Camera Deputatilor in circumscr'+'iptia Gorj. ”Am votat foarte hotarat pentru romani, pentru noi, mocirla”, a declarat Ponta dupa ce a votat.

”Am votat foarte hotarat pentru romani, pentru noi, mocirla, cum ne numesc astia care vor sa ne conduca, stapanii nostri si eu cred ca fac parte dintre romani, dintre cei pe care ii numesc ei mocirla si cred ca astazi avem o sansa extraordinara sa incepem sa ne luam tara de la stapani inapoi. Nu o sa fie usor, nu o sa se intample doar intr-o zi, dar am incredere in romani si in Romania”, a declarat Ponta.

Victor Ponta a votat la scoala nr. 7 din Targu Jiu.

Gabriela Firea

Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a votat, la Colegiul Tudor Vianu din Bucuresti, ea declarand la iesirea din sectie ca a votat cu foarte mare incredere pentru ”un Parlament eficient si pentru un guvern caruia sa ii pese de romani”. Firea a criticat faptul ca presedintele biroului sectiei de votare nu a permis accesul presei in sectie.

”Am votat cu foarte mare incredere pentru un Parlament eficient, pentru o majoritatea parlamentara care sa sustina un guvern caruia sa ii pese de Romania, pentru un guvern care sa fie atent si sensibil la problemele Capitalei, am votat cu gandul la o colaborare buna cu viitorul guvern care va fi sustinut de majoritatea parlamentara care se va constitui in urma acestor alegeri si prin care obiectivele strategice si importante ale Bucurestiului sa fie finalizate intr-un timp rapid, si ma refer la extinderea centurii Capitalei, la inelul median, ma refer la urgentarea lucrarilor la metrou si la construirea spitalului republican”, a declarat Firea.

Ea a mai spus ca a votat si ”cu gandul la toate familiile de romani care merita o viata mai buna si care merita sa nu mai piarda un an sau mai multi ani”. ”Avem o datorie pentru toti romanii si fata de toti acestia care de fiecare data vin si ei la alegeri cu gandul la o viata mai buna si sunt convinsa ca astazi isi vor da votul pentru cei care au dovedit ca atunci cand au fost la guvernare si majoritari in Parlament au luat decizii bune pentru romani”, a continuat Gabriela Firea. Firea s-a declarat surprinsa de faptul ca presedintele sectiei de votare nu a permis accesul presei in sectie.

”Am fost si eu surprinsa, votez aici de ani de zile, niciodata nu s-a intamplat ca presedintele sectiei sa nu permita accesul presei. Este reprezentanta unui partid politic care in mod evident nu ma simpatizeaza, dar asta este mai putin important. Esentialul este ca nu doreste sa asigure o transparenta”, a afirmat Gabriela Firea, lider PSD.

Emil Boc

Emil Boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat ca a votat pentru ca Romania sa aiba o guvernare stabila, pentru ca ”urmeaza vremuri dificile”. Emil Boc a votat la sectia 48 din municipiul Cluj-Napoca, unde a venit alaturi de sotia sa, Oana Boc.

”Am votat cu cei care cred ca Romania merge inainte prin invesititii si locuri de munca. Investitiile si locurile de munca reprezinta cea mai buna cale spre cresterea economica si in acelasi timp cea mai buna forma de protectie sociala”, a spus Boc. El a explicat ca votul de duminica este important pentru a asigura Romaniei un guvern stabil, intr-un context geopolitic ”destul de incarcat”.

”Ii indemn pe toti clujenii sa mearga la vot. Avem nevoie de o guvernare stabila, pentru ca urmeaza vremuri dificile. Traim intr-un context geopolitic destul de incarcat. Optiunile vecinilor nostri sunt cunoscute. Romania are nevoie de consolidarea statului in UE, NATO si in parteneriatul strategic cu SUA. Anul viitor urmeaza patru alegeri strategicice de care depinde viitoru UE: alegerile din Franta, alegerile din Germania, cele din Olanda si cele din Italia. E bine sa avem un guvern stabil si legitim, iar aceasta legitimitate nu poate rezulta decat dintr-o larga participare a romanilor la vot”, a mai spus primarul.

In judetul Cluj au fost amenajate 656 de sectii de vot, la urne fiind asteptati peste 600.000 de alegatori.

Sursa foto: Lisa S / Shutterstock.com