Parlamentul European a votat joi Bugetul UE pentru anul 2018, valoarea totala a acestuia urmand sa ajunga la 160,1 mld. euro, in crestere cu 1,4% fata de anul precedent. Cele mai mari sume de bani sunt directionate in vederea incurajarii crearii locurilor de munca, in special pentru tineri, precum si pentru cercetare si inovare.

Bugetul pentru anul viitor prevede in premiera si sume alocate pentru acordarea gratuita a unui bilet (abonament) de tren tinerilor care implinesc 18 ani si care vor sa calatoreasca in Europa, precum si a unor sume destinate combaterii stirilor false (fake news) din presa. Ambele initiative apartin eurodeputatului roman Siegfried Muresan, cel care anul acesta a fost negociator-sef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene.

30.000 de bilete de tren gratuite pentru tinerii din UE

In urma votului Parlamentului European de astazi, tinerii care in 2018 implinesc 18 ani vor putea sa obtina gratuit un abonament de tren pe 30 de zile, ce va putea sa fie folosit pentru a calatori in 30 de tari europene. Data estimata a lansarii programului este 1 iunie 2018.

“Costul estimat al unui astfel de ‘bilet’ este de circa 480 euro, iar in total au fost alocati 12 mil. euro in Bugetul UE pe 2018 pentru acest proiect. Vrem sa acordam tinerilor sansa de a vizita tarile europene in care poate vor ajunge sa isi faca studiile si sa lucreze”, a declarat Siegfried Muresan, deputat european din partea Partidului Miscarea Populara.

4,1 mil. euro pentru combaterea raspandirii fake news in social media si a dezinformarii rusesti

Existenta stirilor false (fake news) fost luata in considerare pentru prima data oficial si in Bugetul UE, care prevede alocarea in 2018 a 3 mil. euro pentru comunicare strategica in vederea combaterii acestora.

Din ce in ce mai multe Guverne si companii au inceput sa analizeze sau au trecut deja la masuri concrete pentru combaterea stirilor false. Facebook si Google au lansat servicii de verificare a veridicitatii informatiilor, iar Twitter a interzis pe 26 octombrie 2017 reclame de la companiile rusesti de media RT si Sputnik, invocand faptul ca acestea incearca sa interfereze cu alegerile din SUA in numele guvernului rus.

Totodata, Parlamentul German a aprobat o lege, in iunie 2017, care permite autoritatilor sa acorde amenzi de pana la 50 mil. euro companiilor de social media care nu sterg postarile ce incita la ura, violenta, precum si postarile defaimatoare in cel mult 24 de ore de la aparitia acestora. Nu in ultimul rand, Parlamentul Marii Britanii a lansat o investigatie prin care este analizat rolul social media in raspandirea stirilor false.

De asemenea, Bugetul UE pe 2018 prevede si finantarea cu 1,1 mil. euro a actiunii pregatitoare privind combaterea propagandei si dezinformarii venite dinspre Rusia.

„De exemplu, prea des aud in Republica Moldova ca beneficiile de pe urma apropierii tarii de Federatia Rusa sunt concrete si imediate, pe cand beneficiile legate de cooperarea cu Europa nu sunt. Acest lucru nu corespunde realitatii. In anul 2014, de exemplu, cand Rusia a impus un embargo asupra vinurilor si fructelor moldovenesti, UE a reactionat imediat prin cresterea cotelor la importul de fructe moldovenesti in Uniune si eliminarea completa a cotelor de vinuri moldovenesti in Uniune”, spune Muresan.

UE il sanctioneaza pe Erdogan cu o taiere de 105 mil. euro a “alocatiei” Turciei

Bugetul UE pe anul viitor prevede si o reducere cu 105 mil. euro a fondurilor de preaderare destinate Turciei, precum si punerea in rezerva a altor 70 mil. euro.

“Realitatea din Turcia nu trece neobservata de catre institutiile UE. Turcia nu respecta in prezent standardele europene in privinta libertatii la exprimare, a organizatiilor non-guvernamentale si a drepturilor omului”, a declarat Muresan in plenul Parlamentului European.

Relatiile UE-Turcia au devenit tensionate in ultimul an, dupa puciul esuat din 2016 si dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan s-a folosit de acest eveniment pentru a inabusi disidenta.

Luna trecuta, Erdogan a cerut oficialilor UE o decizie cu privire la aderarea Turciei la Uniune, mentionand ca “noi nu avem nevoie de voi”, dar totodata afirmand si ca Ankara nu isi retrage candidatura.

Cum se imparte Bugetul UE 2018

  • Crestere economica inteligenta si favorabila incluziunii: 77,53 mld. euro (din care 22 mld. euro pentru competitivitate pentru crestere economica si locuri de munca si 55,53 mld. euro pentru coeziune economica sociala si teritoriala)
  • Crestere sustenabila (resurse naturale): 59,28 mld. euro
  • Securitate si cetatenie: 3,49 mld. euro
  • Europa Globala: 9,56 mld. euro
  • Administratie: 9,66 mld. euro
  • Instrumente speciale: 567 mil. euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri