Intalnirea dintre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si primul ministru, Viorica Dancila, are loc in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Potrivit Agerpres, Isarescu a ajuns in aceasta dupa-amiaza in biroul lui Dragnea, unde se afla deja premierul. Ulterior, in biroul lui Liviu Dragnea a intrat si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Inainte de intalnire, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o discutie de mai bine de doua ore cu liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.

Ministrul Finantelor indulceste tonul

O discutie intre premier si guvernatorul BNR cu privire la evolutia inflatiei si a dobanzilor a fost anuntata inca de saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discutie legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel incat lucrurile sa se schimbe", a tinut sa precizeze Teodorovici la acel moment.

Acesta a subliniat ca nici Ministerul de Finante si nici Guvernul nu sunt vinovati pentru cresterea fara incetare a ROBOR si a dat vina pe BNR.

Citeste si:
Cum a crescut economia in ultimii 2 ani? Pe modelul Venezuela!
Liviu Dragnea sustine ca...

"Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale", a declarat Teodorovici, intrebat ce pot face autoritatile in legatura cu indicele ROBOR care a crescut foarte mult in ultimul an.

In schimb, in urma cu mai putin de 24 de ore, Teodorovici a declarat ca Ministerul Finantelor si Banca Nationala colaboreaza si trebuie ca lumea sa inteleaga, dupa intalnirea care va avea loc joi, intre premierul Viorica Dancila si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca este o colaborare foarte importanta intre cele doua structuri, iar declaratii precum "Guvernul incaleca Banca Nationala", in afara tarii, unde oamenii au o alta logica, reprezinta ceva de speriat.

Medierea lui Iohannis a esuat

In aceasta disputa a intervenit si presedintele Klaus Iohannis, care a anuntat ca va media conflictul dintre Guvern si BNR pe tema inflatiei si a dobanzilor. Insa, din cele doua parti, doar BNR s-a prezentat la mediere. Viorica Dancila a refuzat sa se prezinte la intalnirea cu seful statului pentru o discutie pe subiectele amintite. .

La scurt timp, seful statului a sustinut o declaratie de presa in care i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila, motivand cererea prin faptul ca Dancila nu face fata pozitiei de prim-ministru.

Discutiile dintre Guvern si BNR au loc in contextul in care inflatia a ajuns la 5% in luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii ...ani, iar indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns la 2,49% pe an, cel mai mare nivel din luna octombrie 2014.

Citeste si:
Concluzie naucitoare cu privire la inflatie: vinovatii, in alta tara!
Dragnea a mediat conflictul...

Analistii CFA Romania au facut recent mai multe previziuni sumbre pentru urmatoarele 12 luni: o rata medie a ROBOR, cu scadenta la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro si o rata a inflatiei in crestere.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca este ingrijorat de cresterea indicelui ROBOR, afirmand ca va accepta propunerea guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu, de a discuta, mai ales ca si-au trimis si scrisori pe acest subiect.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Vanzarea aurului din rezerva, pericol mortal pentru orice partid