Parlamentul European a respins joi o reforma controversata privind drepturile de autor in Uniunea Europeana, un text sustinut puternic de creatori, artisti, editori de presa, dar caruia i se opuneau giganti ai internetului si militanti pentru libertatea internetului, transmite Agerpres.

Din cei 627 de eurodeputati prezenti in hemiciclul de la Strasbourg, 318 au votat impotriva textului, 278 au fost pentru, iar 31 s-au abtinut de la vot.

Votul de joi inseamna ca Parlamentul European nu poate incepe deocamdata negocieri privind aceasta reforma cu statele membre si cu Comisia Europeana.

Textul urmeaza sa fie rediscutat in PE, dupa care va fi supus ulterior unui nou vot in sesiunea plenara din septembrie.

'Votul de astazi reprezinta o victorie pentru democratie', a salutat EDiMA, grupul de presiune care reuneste asa-numitul GAFA (Google, Apple, Facebook si Amazon) si alte nume mari din IT.

Citeste si:
Pintea va reorganiza activitatea de transplant cu bani de la UE
Ministerul Sanatatii va...

Un lobby foarte puternic a inconjurat de mai multe luni aceasta reforma, care i-a opus pe creatori de continuturi din toata lumea - din cinematografie, presa ori muzica, precum recent Paul McCartney -, favorabili textului, gigantilor internetului si militantilor pentru libertatea internetului.

Obiectivul principal al reformei, propusa de Comisia Europeana in septembrie 2016, era de a moderniza legislatia in materie de drepturi de autor in epoca revolutiei digitale, precedentele prevederi datand din 2001.

Ideea era de a obliga platformele, precum Youtube, sa-i remunereze mai bine pe creatorii de continut, dar si sa le responsabilizeze juridic pentru continuturile postate de utilizatorii lor.

Directiva prevedea de asemenea crearea unui nou 'drept conex' pentru editorii de presa, care sa permita ziarelor, revistelor, dar si agentiilor de presa sa fie remunerate pentru reutilizarea online a productiilor lor.

Citeste si:
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE
Eurostat: Romania a...

GAFA, dar si eurodeputati ecologisti si liberali, precum si juristi, afirma ca proiectul favoriza grupurile de presa cele mai cunoscute, in detrimentul mass-media independente si start-up-urilor, cu riscul restrangerii libertatii de exprimare.

EDiMA le-a cerut eurodeputatilor, intr-un comunicat, sa 'salveze internetul' si sa respinga proiectul de reforma.

De cealalta parte a baricadei, organizatii ale editorilor de presa din UE au aratat ca, fara o remunerare corecta, mass media care joaca un rol esential in pluralismul informatiei si in democratie nu pot supravietui.

Citeste si:
Parlamentarii britanici se pregatesc sa actioneze in justitie guvernul
Parlamentarii britanici se...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Verhofstadt, PE, catre Guvern: Nu trebuia sa o concediati pe Kovesi!