Autoritatea Electorala Permanenta scoate romanii cu domiciliul declarat in strainatate din numarul de persoane care va fi luat in calcul la stabilirea pragului electoral de 30% pentru validarea referendumului, dupa cum rezulta din modificarile legislative din 2013 si din interpretarea acestora de catre AEP, au declarat pentru G4Media.ro surse din institutie.

In ultimele comunicate de presa de saptamana aceasta, Autoritatea Electorala Permanenta a furnizat doua date in ceea ce priveste numarul persoanelor cu drept de vot.

AEP a anuntat ca 18.951.721 de persoane sunt inscrise in Registrul electoral si 18.279.534 de persoane au domiciliul in tara, fara sa precizeze clar care este numarul de persoane la care se va referi atunci cand va stabili pragul referendumului.

Surse din Autoritatea Permanenta au declarat pentru G4Media.ro ca AEP se va raporta in comunicarile pentru public la cifra cea mai mica, adica la numarul de persoane cu domiciliul in tara inscrie in registrul electoral.

Validarea referendumului o va face insa Curtea Constitutionala si tot ea va decide la ce baza de calcul se va raporta.


Luarea in calcul doar a cetatenilor cu domiciliul in Romania pentru stabilirea pragului electoral la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 reduce cvorumul cu 201.656 voturi, de la 5.685.516 persoane, la 5.483.860, cat reprezinta 30 la suta din cifrele anuntata de AEP.

Pe langa aceste doua cifre, AEP a comunicat ca exista 672.187 de posesori de pasaport CRDS. Pasaportul CRDS – Pasaport Electronic Simplu pentru Cetatenii Romani cu Domiciliul in Strainatate – inlocuieste cartea de identitate pentru romanii care nu mai domiciliaza in tara.

Legea prevede ca referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. (Legea 3/2000, art. 5 alin 2)

De asemenea, “rezultatul referendumului este valid daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.”
Modificarile au fost facute in 2013 si exclud practic de pe listele electorale permanente persoanele care nu mai au Carte de Identitate romaneasca, dar au un pasaport special. Pe listele electorale permanente se regasesc doar persoanele cu domiciliul stabil in Romania.

Dilema a atras deja atentia unei parti a opozitiei. Printr-o solicitare adresata pe 2 octombrie, deputatul Mihai Voicu cerea Biroului Electoral Central emiterea unei hotarari de interpretare a legii privind art.5, alin.2 si alin. 3 din Legea 3/2000. Mai exact, Mihai Voicu considera ca ” interpretarea legii trebuie facuta in sensul introducerii 672.187 cetateni romani cu drept de vot in totalul alegatorilor din care se calculeaza cvorumul prevazut la aliniatul 2 al art 5 din Legea 3/2000 precum si, pe cale de consecinta, in totalul alegatorilor in care se calculeaza numarul voturilor valabil exprimate necesare validarii referendumului”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri