Ultimul sondaj INSCOP Research, realizat in perioada 5 - 13 martie 2019, la comanda Fundatiei Konrad Adenauer, arata ca PSD si PNL sunt aproape la egalitate in intentia de vot pentru alegerile europarlamentare, potrivit HotNews.

Dintre romanii care isi exprima o optiune de vot clara, ceea ce reprezinta 58,5% din esantion, 26,9% intentioneaza sa voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele doua partide fiind practic la egalitate. Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% si Pro Romania cu 9,1%. Ar mai depasi pragul electoral doar UDMR, care ar obtine 5%.

Pentru PMP si-au exprimat intentia de vot 4,4% dintre respondenti, in timp ce 1,1% au ales PNTCD, 1% UNPR si tot 1% DEMOS. De precizat ca Alianta 2020 si UNPR au fost masurate pentru prima data in sondajul din aceasta luna. In martie fata de luna precedenta, se observa ca procentele cu care sunt cotate partidele politice inregistreaza variatii minime, cu exceptia Pro Romania care creste cu aproximativ doua procente.

”La alegerile europarlamentare din luna mai 2019, rezultatul final al votului va fi influentat suplimentar de numerosi factori care nu pot fi cuantificati intr-un sondaj de opinie, precum activitatea partidelor politice, mobilizarea organizatiilor politice, evenimente de impact pe agenda publica (de exemplu convocarea unui referendum in ziua votului), componenta listei finale de candidati pe care o va prezenta fiecare partid, prezenta efectiva la urne in ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara tarii”, spune INSCOP.

HotNews mai scrie ca, intentia romanilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost masurata pe o scala de la 1 la 10, in care nota 1 inseamna ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 inseamna ”sigur voi vota”. 11,8% dintre respondenti au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasa de 7,7% dintre respondenti, in timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre romani, pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar pentru varianta 8 au optat 11%. 11,8% dintre respondenti au ales varianta 9, in timp ce doar 26,9% au declarat ca vor merge sigur sa voteze. 8,3% reprezinta non-raspunsuri.

Comparativ cu luna februarie 2019, creste foarte usor procentul celor care declara ca sigur vor vota, in contextul in care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.

Sursa foto: Shutterstock/I'm friday

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Un consilier cere eliminarea băncilor din parcuri pentru oamenii să stea acasă
Setari Cookie-uri