Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA o plangere penala impotriva a trei ministri ai Sanatatii - Cseke Attila (UDMR), Eugen Nicolaescu (PNL) si Vlad Voiculescu (PLUS) - pe care i-a acuzat de abuz in serviciu, potrivit unui document publicat de Hotnews.

UPDATE:

Emanuel Ungureanu precizeaza, miercuri, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca "plangerea penala depusa astazi la DNA impotriva unor functionari din Agentia Nationala de Transplant din Romania nu il vizeaza pe fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.

"Vlad Voiculescu este singurul ministru al Sanatatii care a luptat cu toate puterile impotriva mafiei din sistemul de transplant si din Agentia Nationala de Transplant. Am colaborat excelent cu Vlad Voiculescu pentru demascarea legaturilor sulfuroase din cadrul Agentiei Nationale de Transplant si am demascat impreuna faptele de coruptie comise de functionari din aceasta institutie! Vlad Voiculescu a trimis, in timpul mandatului de ministru al Sanatatii, mai multe sesizari la DIICOT impotriva mai multor functionari din cadrul ANT pe baza unor rapoarte ale Corpului de Control ale Ministerului Sanatatii. Vlad Voiculescu a fost si ramane partenerul meu constant in lupta impotriva sistemului de transplant corupt, capusat de indivizi fara scrupule, care au tranzactionat pe sume uriase destinul unor bolnavi aflati in faza terminala!"

Un al patrulea Ordin de ministru vizat in plangere a fost emis in mandatul lui Nicolae Banicioiu, insa nu este semnat de acesta, ci de Alin Iulian Tucmeanu, la acea vreme secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Citeste si:
Acuzatii: Un medic din Mures ar fi efectuat ilegal sute de interventii
Acuzatii: Un medic din Mures...

Hotnews.ro scris ca,potrivit plangerii lui Ungureanu, Vlad Voiculescu este acuzat de abuz in serviciu pentru ca a semnat Ordinul nr. 931/2016 din 5 august 2016, ordin care prevede ca Serviciul de ambulanta Bucuresti - Ilfov este desemnat din nou ca unitate care „realizeaza coordonarea activitatilor de transplant”, dar a fost eliminata sintagma „la nivel national”.

„Prin Ordinul nr. 931/2016 din 5 august 2016 privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 386/2015, Serviciul de ambulanta Bucuresti - Ilfov al municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov este desemnat din nou ca unitate care 'realizeaza coordonarea activitatilor de transplant' dar a fost eliminata sintagma 'la nivel national'.

Comisia de control constata faptul ca, delegarea coordonarii activitatilor de transplant la nivel national de la Agentia Nationala de Transplant la Serviciul de ambulanta Bucuresti - Ilfov s-a facut prin ordine de ministru, succesiv, cu incalcarea prevederilor legale. Conform O.G. 79/2004, Art. 1 (2), lit.b, unul dintre scopurile pentru care a fost infiintata Agentia Nationala de Transplant este 'coordonarea activitatii de prelevare, preparare, conservare, validare, alocare si transport pentru transplantul de tesuturi si celule umane pentru utilizare terapeutica pe teritoriul Romaniei' or tocmai acest scop nu a mai fost indeplinit dupa delegarea lui la Serviciul de ambulanta Bucuresti - Ilfov al municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov.

Legislatie incalcata: Legea 95/2006, O.G. 79/2004”, se arata in plangerea lui Ungureanu.

Citeste si:
MS a lansat licitatia pentru proiectarea Spitalului regional Cluj
A fost lansata licitatia...

Astfel, ministrii sunt acuzati ca au transferat coordonarea activitatii nationale de transplant de la Agentia Nationala de Transplant catre Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, in conditiile in care Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede ca "coordonarea, aprobarea si implementarea oricaror dispozitii privind activitatea de transplant revin Agentiei Nationale de Transplant.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nicusor Dan explica relatia cu Uniunea Fortelor Locale