"In timpul discutiei cu persoana arestata (Sorin Oprescu- n.r.), aceasta a mentionat ca in Spitalul "Sfantu Ioan" examinarea medicala a fost efectuata, fara respectarea confidentialitatii si a intimitatii, fiind realizata in prezenta agentilor de escorta", se arata in raportul echipei de specialisti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Politiei Capitalei pentru a face verificari cu privire la respectarea dreptului la sanatate al lui Sorin Oprescu, relateaza Mediafax.

Conform documentului citat, alimentele pe care Sorin Oprescu le primeste in Arestul Central al Capitalei nu corespund "din punct de vedere cantitaiv si calitativ regimului alimentar necesar". "In acest context persoana privata de libertate a recurs la alimentarea exclusiv din pachetele primite prin sectorul vizita, care sunt limitate. In data de 23 septembrie i s-a adus la cunostinta ca nu mai poate primi pachete suplimente in aceasta luna, intrucat a depasit cantitatea de alimente permisa", se precizeaza in raport.

De asemenea, in documnetul citat se arata ca a depus o petitie prin care solicita sa i se aprobe primirea suplimentara de pachete cu alimente. Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu, a precizat, vineri, ca a cerut reprezentantilor Arestului Central al Capitalei sa ii permita clientului sau sa primeasca lactate pentru ca ii sunt necesare in regimul alimentar. In urma verificarilor efectuate cu privire la respectarea dreptului la sanatate al lui Sorin Oprescu echipa de specialisti trimisa de Avocatul Poporului a facut trei recomandari medicului si conducerii Arestului Central al Capitalei.

Prima recomandare a echipei de specialisti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Politiei Capitalei pentru a face verificari cu privire la respectarea dreptului la sanatate al lui Sorin Oprescu este "tinerea sub observatie, intr-o sectie de cardiologie, cu dotari aferente, in cadrul unei unitati sanitare, prin prezentarea de urgenta a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicala cardiologica, dotata cu aparatura de specialitate, care sa permita investigarea pacientului conform recomandarii medicului de la Spitalul Sfantul Ioan, avand in vedere agravarea starii de sanatate, in contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuarii vizitei".

Aceeasi echipa recomanda conducerii Arestului Central reexaminarea periodicitatii primirii pachetelor de catre persoanele arestate preventiv si a cantitatii de alimente pe care acestea le pot primi in pachete, in cazul persoanelor custodiate aflate in situatii medicale care impun un regim alimentar special. Cea de-a treia recomandare cuprinsa in raportul AP se refera la asigurarea confidentialitatii si intimitatii examinarii medicale a persoanelor arestate preventiv.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a precizat, in cadul unei conferinte de presa, ca in Legea 254/2013 privind executarea pedepselor se mentioneaza in articolul 71 alineatul 6 ca "persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate poate solicita, contra cost, sa fie examinata, la locul de detinere, de un medic din afara sistemului penitenciar. Constatarile medicului din afara sistemului penitenciar se consemneaza in dosarul medical al persoanei condamnate". "Aceste prevederi sunt valabile si pentru persoanele arestate preventiv. Eu imi imaginez ca asta a fost prevederea si de altfel in toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la aceasta prevedere legala, ca ei nu ar avea dreptul sa il scoata (pe Sorin Oprescu - n.r.) din arestul preventiv, ci sa mearga cineva sa il vada. Ori un prim pas s-a facut, pentru ca a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, si atunci, daca s-a facut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, si anume sa fie dus la un spital, nu neaparat Universitar, ci si Floreasca, Militar, care au toate dotarile necesare, sa-i faca si acea coronarografie si toate investigatiile care se impun. Asta este problema", a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, in cadrul unei conferinte de presa in care au fost prezentat raportul echipei care a facut verificari la Arestul Capitalei.

Citeste si:

Doi reprezentanti ai Avocatului Poporului, insotiti un medic si un reprezentant al unei organizatii non-guvernamentale, au fost joi la Arestul Central al Politiei Capitalei, dupa ce institutia s-a sesizat din oficiu cu privire la situatia lui Sorin Oprescu. Acestia au stat de vorba cu Sorin Oprescu si cu conducerea Arestului Central, pentru a verifica daca au fost respectate dreptul la viata, la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii in cazul primarului suspendat al Capitalei. Primarul suspendat al Capitalei, care sufera de diabet, a fost dus, luni 21 septembrie, din Arestul Central al Politiei Capitalei, unde este incarcerat din 6 septembrie, la Spitalul "Sfantul Ioan", pentru ca acuza dureri in piept, suspectandu-se un infarct. El a fost supus unor investigatii medicale, eliminandu-se suspiciunea, apoi a fost readus in Arestul Capitalei, au declarat surse medicale.

Avocatii lui Sorin Oprescu au solicitat, marti, comisiei de la Arestul Central al Politiei Capitalei sa ii permita lui Sorin Oprescu sa fie consultat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, de trei dintre medicii sai curanti, printre care profesor dr. Dragos Vinereanu si profesor dr. Leonida Gherasim, pentru probleme cardiace care s-au amplificat in ultima perioada.

Viorel Mocanu a declarat, pentru Mediafax, ca cererea a fost formulata din cauza ca durerile pe care le-a avut Sorin Oprescu atunci cand a fost dus din arest la Spitalul "Sfantul Ioan" persista, iar familia acestuia si apararea doresc si opinia altor medici cu privire la diagnostic. Potrivit avocatului, din investigatiile care i-au fost facute in 21 septembrie, la spital, se pare ca Sorin Oprescu ar fi facut un "pseudo-infarct", iar starea medicala ar indica un posibil infarct.

In urma solicitarii facute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocatii sai, profesorul doctor Leonida Gherasim, de la Spitalul Universitar de Urgenta, a venit, vineri seara, la Arestul Central al Politiei Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu pentru probleme cardiace.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita. Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv si fiind suspendat din functie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, si cu fostul sau sofer Cristian Stanca, zis "Grenada", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruti de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea si Octavian Alin Petroi, denuntatori in dosar. Firma efectua lucrari la Palatul de la Mogosoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infractionala a lui Popa si l-ar fi mentinut in functie, sustin anchetatorii.

Sursa foto: Mediafax Foto