Valoarea de piata a portofoliului Globalworth, cel mai mare proprietar de spatii de birouri din Romania, a urcat cu 4,1% in al treilea trimestru din acest an, la 1,088 miliarde euro, comparativ cu nivelul inregistrat la 30 iunie 2017, moment in care se afla la 1,045 miliarde euro. Cresterea a fost determinata in principal de achizitia in luna august a cladirii Green Court Building C, de la Skanska, si de investitiile in proprietatile in curs de dezvoltare, precum Globalworth Campus din Pipera. Dezvoltatorul nu renunta insa la intentia de a isi consolida pozitia si a anuntat ca se afla in procedura de due-diligence pentru inca trei cladiri de spatii de birouri in valoare totala de 250 milioane euro.

Cele trei cladiri de birouri pe care Globalworth le are in vizor pentru achizitie ar insuma, potrivit unui raport al companiei, o suprafata inchiriabila de 100.000 metri patrati, cu un yield estimat din chirii de pana la 9%. In raportul citat nu este specificat numele celor trei cladiri, insa, la finele lunii octombrie, Dimitris Raptis (foto), deputy CEO al Globalworth declara pentru wall-street.ro ca nu exclude extinderea prezentei dezvoltatorului si in alte zone ale Capitalei, precum Expozitiei sau centru-vest, desi, pana in prezent, Globalworth si-a concentrat achizitiile in zona Floreasca - Barbu Vacarescu - Pipera.

Printre cladirile pe care Globalworth le detine in aceasta zona se numara: Globalworth Tower (54.686 mp), Globalworth Plaza (24.020 mp), Green Court A, B si C (54.294 mp) sau Gara Herastrau (12.037 mp).

"Deoarece exista o mare concentrare de spatii de birouri in Calea Floreasca - Barbu Vacarescu, noi am numit aceasta zona drept noul Center Business District (CBD - n.r.) al Bucurestiului. Ea ramane, de altfel, in continuare atractiva in contextul in care cele mai multe multinationale vor sa isi extinda suprafetele de birouri existente, ori sa se relocheze aici. Bineinteles, sunt si alte zone ale Capitalei care devin tot mai importante si s-au dezvoltat in ultimii ani, precum Centru-Vest, unde si Globalworth dezvolta noul sediu al grupului Dacia Renault", declara Dimitris Raptis in octombrie.

Viitorul sediu al Groupe Renault (21.131 mp) se va afla in vestul Bucurestiului, in proximitatea statiei de metrou Preciziei si marcheaza prima investitie a Globalworth in acest subsegment dinamic al pietei de birouri din Bucuresti, aflat intr-o crestere rapida. Acesta este al doilea proiect de inchiriere incheiat intre Globalworth si Groupe Renault Romania, urmand achizitiei principalei facilitati de distributie a Dacia, din apropierea fabricii de la Mioveni, finalizata recent. Ca urmare a acestei tranzactii, Groupe Renault va deveni cel mai mare chirias al Globalworth. Cladirea va fi livrata la inceput de 2019.

"Desi, zona de Nord, in opinia noastra, va continua sa reprezinte principalul hub de business al Capitalei si celelalte zone vor cunoaste o crestere in ceea ce priveste cererea si oferta pe piata de spatii de birouri. Astfel, nu excludem cresterea prezentei noastre si aceste zone noi din Capitala, atat in Expozitiei cat si in Centru-Vest, care sunt fezabile din punct de vedere al investitiilor. De asemenea, va conta foarte mult si dorinta chiriasilor de a isi reloca activitatile in respectivele zone", a mai spus Dimitris Raptis.

Globalworth este deja prezent cu o cladire de spatii de birouri in zona Expozitiei si anume UniCredit HQ (15.500 mp). Zona Expozitiei din Capitala este considerata drept viitorul pol al cladirilor de spatii de birouri si, ca urmare, aici au mai cumparat terenuri pentru dezvoltari imobiliare companii precum Portland Trust, Atenor, Vastint, GTC sau Impact.

Globalworth pregateste, de asemenea, noi proiecte de dezvoltare in Bucuresti, pe terenul de pe strada Luterana, detinut de companie din 2014, unde urmeaza sa fie dezvoltat un complex de birouri de 27.000 mp pana in anul 2020 estimativ, si in Timisoara, prin extinderea parcului de industrie usoara TAP, prin faza a doua a proiectului (140.000 mp), a carei finalizare este prevazuta in perioada 2018-2020. In plus, compania intentioneaza sa dezvolte inca un proiect de spatii de birouri in Capitala de 40.000 mp pana in 2020.

"Consider ca succesul din ultimii ani pe care piata imobiliara l-a cunoscut reprezinta o reflectie direct proportionala cu tendinta schimbarea graduala de optica a percepetiei investitorilor straini, in sens pozitiv, cu privire la Romania. De altfel, noi am avut un foarte mare succes in a atrage capital, fie ca vorbim despre equity sau finantare bancara, in ultimele 12 luni. Capitalul atras, atat la finele anului trecut, cat si prin emisiunea de obligatiuni din luna iunie a acestui an, ne-a oferit 750 de milioane de euro pentru noi investitii in Romania si Polonia. Acest lucru reflecta modul in care piata locala evolueaza si schimbarea de perceptie cu privire la Romania", a mai spus Dimitris Raptis.

Globalworth este o companie de investitii imobiliare care activeaza in Europa Centrala si de Est, axata cu precadere pe piata din Romania, unde a devenit principalul investitor pe piata de cladiri de birouri, si Polonia. Globalworth achizitioneaza, dezvolta si gestioneaza direct cladiri de birouri si in sectorul de logistica/industrie usoara, in locatii premium, prin intermediul carora beneficiaza de venituri din inchirierea de spatii catre companii de top din intreaga lume. Portofoliul companiei, evaluat la data de 30 septembrie 2017 la peste 1 miliard de euro, dintre care 90% este in active producatoare de venit si peste 80% in sectorul de birouri, este gestionat de aproximativ 70 de profesionisti. Globalworth are o baza puternica de investitori, fiind listata pe piata bursiera AIM din Londra incepand din 2013 si la bursele de valori din Irlanda si Bucuresti, unde a emis primul Eurobond in 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri