Integrarea europana ar putea aduce o scadere a preturilor din piata imobiliara bucuresteana, dupa o perioada de crestere aproape violenta a acestora, in paralel cu inmultirea ofertelor de locuinte noi de clasa medie si mentinerea interesului pentru zona de lux, se arata intr-o analiza NewsIn.
"Nu trebuie sa ne asteptam la o explozie pe piata imobiliara, dupa integrare, preturile in toate tarile europene au crescut in preajma integrarii, apoi au inregistrat scaderi", a observat consultantul senior in cadrul departamentului de birouri al companiei imobiliare DTZ Echinox, Mihai Plaesu.

"Si in alte capitale europene apropierea integrarii europene a adus cresteri de pret pe piata imobiliara, dar in Bucuresti aceasta crestere este foarte violenta", a adaugat specialistul DTZ. "in viitor, ma astept la o scadere la fel de brusca, poate chiar la o crestere a ofertei peste cerere", a explicat consultantul imobiliar pe Terenuri si Investitii in cadrul companiei DTZ Echinox, Daniel Mitarcu.

Preturile terenurilor au urcat intr-un ritm ametitor

Din punct de vedere al preturilor terenurilor, in prezent nordul Bucurestiului reprezinta o piata asezata, nu este usor influentabila, crede consultantul senior in cadrul companiei imobiliare DTZ Echinox, Mihai Plaesu.

"Proiectele care vor intra pe piata in 2007 vor acoperi cererea. in plus, pe piata se va naste o stransa concurenta care, de asemenea, ar putea participa la scaderea preturilor", a mai explicar acesta. La nivelul Bucurestiului, in ultimii doi ani, preturile la terenuri au urcat, in zona de nord, de la 300 la 650 de euro pe metru patrat.

"In acea zona se construieste proiectul Baneasa Investments, pentru care au fost aduse utilitati, fapt care a dus la cresterea puternica a preturilor la terenurile din zona", a spus Daniel Mitarcu.

In estul capitalei deschiderea accesului pe autostrada A2 (Autostrada Soarelui) a generat o puternica crestere a preturilor la terenuri, in special la cele de pe fosta platforma industriala din zona. "Pretul in zona a ajuns de la circa 120 de euro pe metru patrat, in urma cu doi ani, la aproape 200 de euro", a explicat Mitarcu.

De asemenea, in vestul Bucurestiului, preturile la terenuri au ajuns la 400 de euro, de la 120 de euro pe metru patrat, in urma cu doi ani, a mai spus acesta. Preturile in centrul capitalei s-au dublat in ultimii doi ani.

Puterea de cumparare va influenta oferta

Un studiu realizat de Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare arata ca, potrivit modeleleor create de state precum Ungaria sau Polonia, preturile la locuinte ar putea sa scada cu pana la 15% dupa aderare.

Un argument al acestei ajustari ar putea fi asezarea ofertei de locuinte in apropierea puterii de cumparare. in prezent, pe segmentul rezidential nu exista putere de cumparare, a precizat Mitarcu.

Costurile de constructie reprezinta cam 20-30% din profitul brut al investitorilor in constructii rezidentiale, arata studiile, care sugereaza ca exista posibilitati de ajustare a preturilor si de a obtine profit.

Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza, pana la sfarsitul acestui an, salariul mediu brut va ajunge la circa 1.130 de lei.

Majoritatea ansamblurilor rezidentiale care au fost lansate pe piata in Bucuresti, in acest an se adreseaza clasei medii de cumparatori, dupa cum au anuntat managerii de proiect, care nu au definit insa intre ce limite incadraza media.

Un raport al Bancii Nationale a Romaniei indica, la nivelul Bucurestiului, credite imobiliare si ipotecare in derulare in valoare de circa 2,83 de miliarde de lei.

Proiectele rezidentiale se raspandesc prin cartierele orasului

Dupa o perioada de oferte rezidentiale amplasate in zona de nord a orasului, investitorii in piata imobiliara se intorc in Bucuresti, unde construiesc mini-cartiere rezidentiale.

Un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers, arata ca, la jumatatea anului, in Bucuresti erau lansate circa 11 proiecte rezidentiale, care urmeaza sa aduca pe piata, pana la sfarsitul lui 2008 circa 8.800 de locuinte. Acestea sunt amplasate atat in zone considerate exclusiviste, precum Baneasa, padurea Tunari, cat si in cartiere mai modeste ale Bucurestiului, precum zona Vacaresti sau Bd. Nicolae Grigorescu.

Preturile medii pe metru patrat de suprafata utila oscileaza intre 1.097,52 de euro, in Militari, (ansamblul rezidential West Park) la 2.000 de euro, in zona Domenii (ansamblul rezidential Green Dream).

Spre sfarsitul anului, un studiu al asociatiei romane a Agentiilor Imobiliare arata ca, pe piata rezidentiala din Bucuresti, erau anuntate circa 27 de proiecte imobiliare, cu preturi cuprinse intre 900 si 1.600 de euro pe metrul patrat, pentru clasa medie, respectiv intre 1.450 si 3.200 de euro/mp, pentru clientela cu bani mai multi.

Preturile la locuinte cresc, in medie, pe segmentul de lux, cu 15 pana la 40% in intervalul de timp intre inceperea si finalizarea costructiei, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al ARAI, Radu Zilisteanu.

Cresterea preturilor pe piata imobiliara nu este o problema doar pentru utilizatorii finali de spatii, ci si pentru investitori.

"Piata romaneasca se confrunta deja cu un nivel al preturilor mult peste cel pe care il reflecta produsele existente, in comparatie cu ceea ce ofera pietele din afara. Urmatoarea perioada de timp va aduce o scadere a preturilor la blocurile vechi, o dezvoltare mai puternica a segmentului de lux, dar si o scadere a ponderii speculatiilor pe piata", a declarat pentru NewsIn directorul administrativ al fondului austriac de investitii Europolis, Stefan Gheorghiu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri