Portugalia va înceta să mai acorde scutiri fiscale pensionarilor străini începând din 2024, deoarece acest lucru ar contribui la creşterea preţurilor proprietăţilor în plină criză imobiliară, a anunţat premierul Antonio Costa, citat de France Presse, scrie Agerpres.

"Menţinerea unei astfel de măsuri în viitor ar echivala cu prelungirea unei măsuri de nedreptate fiscală care nu este justificată şi atunci ar fi o modalitate indirectă de a continua să stimuleze creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară", a spus şeful guvernului socialist într-un interviu acordat luni seară televiziunii CNN Portugal, precizând că scutirile deja acordate vor rămâne în vigoare.

Creată în 2009 pentru străinii care trăiesc cel puţin jumătate de an în Portugalia, această scutire acordată timp de zece ani a fost totală până în 2020. De atunci, noii sosiţi au putut beneficia de o cotă de impozitare redusă de 10%.

Măsura, devenită cu adevărat efectivă după o simplificare a procedurii în 2012, urmărea atragerea de capital străin în această ţară, lovită puternic atunci de criza datoriilor.

De această măsură au profitat aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea pensionari francezi, britanici sau italieni, care s-au stabilit mai ales în regiunea Lisabonei sau în staţiunile de pe litoral din regiunea Algarve (sud) şi care au contribuit de fapt în mare parte la relansarea pieţei imobiliare.

La fel ca aşa-numitele "vize de aur" acordate investitorilor bogaţi din ţări din afara Uniunii Europene sau ca regimul fiscal ce vizează atragerea "nomazilor digitali", sistemul este citat în mod regulat printre factorii care explică creşterea preţurilor imobiliare.

Între 2012 şi 2021, costul locuinţelor a crescut cu 78% în Portugalia, faţă de 35% în Uniunea Europeană în ansamblu, potrivit unui studiu al Fundaţiei portugheze Francisco Manuel dos Santos.

În al doilea trimestru al anului 2023, chiria medie a crescut cu încă 11%, potrivit datelor oficiale publicate săptămâna trecută.

În acest context, mii de portughezi au ieşit sâmbătă pe străzile Lisabonei şi din alte douăzeci de oraşe ale ţării, pentru a cere guvernului acţiuni mai ferme.

"Nu ascund o anumită frustrare, ca să nu spun o mare frustrare, să constat că realitatea a fost mult mai dinamică decât capacitatea de răspuns politic", a recunoscut premierul în interviul de luni seară.

Executivul său a adoptat recent o serie de măsuri menite să reducă preţurile imobiliare, care prevăd în special încetarea "vizelor de aur" sau închirierea obligatorie a apartamentelor vacante pentru mai mult de doi ani în regiunile cele mai populate.

Şi, pentru a ajuta aproape un milion de familii, guvernul a decis săptămâna trecută să permită debitorilor să beneficieze de o rată redusă timp de doi ani.

Sursa foto: Ljupco Smokovski/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri