Belgianul Didier Balcaen a lansat compania de dezvoltari si servicii imobiliare Speedwell in urma cu trei ani, dupa o experienta de aproape zece ani in piata de profil din Romania, in calitate de partener al Liebrecht & wood. De numele sau se leaga mai multe proiecte imobiliare din Romania, de-a lungul timpului, precum Victoria Park, West Park Militari sau Unirii View, iar luna trecuta a acestui an, a dat startul constructiei Record Park, cel mai amplu proiect de regenerare urbana din Cluj - Napoca si primul proiect imobiliar mixt din oras.

Record Park este primul proiect din afara Bucurestiului al Speedwell si este dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 17.300 de metri patrati, si care include fosta baza de agrement Record si fosta fabrica de textile Argos, de pe strada Onisifor Ghibu, a carei cladire va fi pastrata, modernizata si inglobata in proiect. La finalizare, suprafata construita supraterana va fi de 36.000 de metri patrati. Investitia in proiectul imobiliar Record Park se va ridica la circa 40 de milioane de euro.

Componenta de birouri din cadrul Record Park (12.000 de metri patrati inchiriabili) va fi reprezentata de o cladire de birouri clasa A cu sapte etaje si o suprafata inchiriabila de aproximativ 1.700 de metri patrati pe etaj. De asemenea, fostele Grajduri Imperiale ale Imperiului Austro - Ungar, parte a fabrici de textile, vor fi restaurate intr-un prototip pentru spatiile de birouri ale viitorului. De asemenea, componenta rezidentiala a Record Park va fi formata din doua cladiri, fiecare cu sapte etaje, care vor insuma 236 de studiouri si apartamente.

Record Park reprezinta un mix unic pe piata imobiliara din Romania, incluzand spatii de birouri, comerciale si o componenta rezidentiala, ancorate de o cladire istorica care va fi conservata si transformata intr-un spatiu versatil pentru arta, tehnologie si spatii de birouri de tip co-working.

"Potentialul de a incepe noi dezvoltari urbane in Romania este foarte mare, spre deosebire, de exemplu, de Belgia, unde mai tot a fost incercat. Un alt avantaj pentru Romania este dat de climatul economic favorabil si de faptul ca are nevoie de noi proiecte de spatii de birouri si locuine. De asemenea, nivelul calitativ al dezvoltarilor imobiliare se imbunatateste si in anumite aspecte este chiar mai bun si decat standardele din Belgia. Este o evolutie remarcabila, influentata si de disponibilitatea terenurilor. Insa, cu toate acestea, din pacate, adeseori observ o perceptie negativa a romanilor cu privire la tara lor, considerand ca lucrurile stau mai bine in alte tari. Nu este mereu adevarat", spune Didier Balcaen (foto).

Cu toate ca, odata cu imbunatatirea situatiei economice din ultimii trei ani, costul terenurilor este din nou in crestere, Speedwell continua sa caute locatii adecvate la un nivel accesibil, concentrandu-se asupra analizarii loturilor de teren de dimensiuni mari, sau pe gasirea elementelor care aduc intr-adevar valoare adaugata unei dezvoltari. "Cand cumperi un teren nou trebuie sa iti ofere acelasi sentiment ca atunci cand te decizi sa iti schimbi job-ul. Trebuie sa te faca sa te simti increzator. Asa este si cazul Cluj - Napoca, oras care dispune de un nivel ridicat de cerere pe toate segmentele pietei imobiliare si care sporeste increderea investitorilor, in special pentru proiectele imobiliare complexe. Mixul intre office si rezidential functioneaza foarte bine, de exemplu. Multi chiriasi de spatii de birouri aleg sa inchirieze si apartamente in acelasi proiect in contextul unei probleme tot mai ridicate legata de mobilitate", spune CEO-ul Speedwell.

Speedwell a anuntat ca a semnat deja contracte pentru 120 dintre cele 158 de apartamente din prima faza a Record Park in Cluj, la numai o luna de la startul lucrarilor de constructii. Experienta managementului companiei a determinat o strategie care se concentreaza pe locatii care permit ca toate functiile principale sa coexiste, creand astfel o combinatie de functii de retail, de birou si rezidential, bine conectata la toate mijloacele de transport si completata suplimentar cu functii auxiliare, cum ar fi gradinita si facilitatile sportive.

De exemplu, in luna iunie a acestui an, Speedwell a cumparat doua terenuri situate in zona de nord a Capitalei, pe strada Jandameriei, cu o suprafata totala de peste 50.000 mp de la Immofinanz. "Record Park constituie un bun exemplu legat de ceea ne dorim sa construim in toate proiectele noastre: un mix intre componente de office si rezidential, cu diverse facilitati de retail. Acelasi lucru dorim sa replicam si pe cele doua terenuri cumparate in Baneasa. Nu sunt fizic legate, dar lucram la o conexiune intre acestea - practic ar fi o plimbare de 100 de metri", adauga Didier Balcaen.

El adauga ca pentru terenurile din strada Jandameriei, compania se afla in curs de obtinere avizelor PUZ pentru amblele proiecte, a caror dezvoltare va lua startul in a doua jumatate a anului urmator, in paralel. "Este o locatie considerata prime, in apropiere de complexul Stejarii. Dorim sa cream o comunitate, iar atunci cand toate fazele vor fi construite vor fi undeva la 600 de apartamente. Cu toate acestea, nu va avea o densitate ridicata", mai spune CEO-ul Speedwell.

Pentru proiectele sale, Speedwell colaboreaza cu biroul de arhitectura al belgianului Jan Demeyere, DMA Architecture & Interior Design, care, de asemenea, se afla in Romania de peste 10 ani. Responsabila de strategia comerciala a Record Park, de la inchirierea spatiilor de birouri pana la activitatile de marketing, intr-o abordare integrata, este compania de consultanta imobiliara Griffes, iar partener exclusiv pentru segmentul rezidential este Imoteca.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri