Andrei Pogonaru, proprietarul centrului comercial Veranda din Capitala, spune ca ultimii doi ani au fost dedicati investitiilor, consolidarii parteneriatelor cu retailer-ii care si-au deschis magazine in mall-ul din zona Pietei Obor, dar si extinderii. De altfel, tot aici urmeaza sa fie deschis in acest an si primul cinematograf din tara operat de Cinemax, cu 12 sali, inclusiv o sala pentru copii si doua VIP, caruia i se va adauga o noua zona de divertisment si inca trei restaurante. Insa, dorinta lui Andrei Pogonaru este ca zona Obor sa devina cu timpul "nu doar o piata moderna, ci poate chiar si o atractie turistica, dupa cum se intampla cu pietele din alte orase europene care au zone de food court, zone de shopping, zone de producatori locali si unde o sumedenie de oameni petrec cu placere timpul liber".

"Am investit 10 milioane de euro in perioada 2018-2019 si am atras multi chiriasi noi pe piata, care au deschis primele lor magazine in cadrul Veranda. Nu ne-am oprit din a dezvolta si imbunatati serviciile si optiunile de petrecere a timpului liber la mall". Desi, "Piata Obor, Magazinul Obor si Veranda Mall sunt destinatii de cumparaturi complet diferite care au target diferit de clienti si care nu se afla in mod necesar intr-o competitie directa, consideram ca, din contra, mall-ul completeaza paleta de optiuni comerciale prin galeriile de shopping dar si prin optiunile de petrecere a timpului liber. Credem ca exista suficient loc pentru toate categoriile de consumatori", apreciaza Andrei Pogonaru (foto).

De asemenea, "daca ne uitam la piata imobiliara si la modul in care se reconfigureaza capitala, exista suficient de multe semnale de schimbare pentru zona de centru-est a Bucurestiului. Veranda Mall a reprezentat, impreuna cu procesul de modernizare a pietei, prima etapa intr-un proces mai amplu de regenerare urbana a zonei, si suntem convinsi ca acesta va continua".

Andrei Pogonaru: Pentru mall-uri, zona de food court reprezinta o oportunitate

El arata ca in Veranda Mall, ponderea spatiilor dedicate food court-ului si divertismentului este, in prezent, de 22% dintr-un total de de 33.500 mp, urmata de 40% spatii dedicate magazinelor fashion si 27% dedicate magazinelor ancora. De asemenea, pentru fiecare categorie de chirias (bijuterii, produse cosmetice, pantofi, papetarie, jucarii, etc.) sunt atat magazine care au vanzari mult peste medie, cat si chiriasi care nu si-au gasit nisa in cadrul mallului.

"Avem un numar total de circa 120 spatii comerciale din care aproximativ 40% sunt branduri romanesti. Aceste procente corespund unui mall modern, axat spre o experienta completa. Este de asteptat ca in primii doi ani de functionare sa existe schimbari in mixul de magazine. Faptul ca in Veranda spatiile dedicate food court-ului cresc ne arata ca avem o tendinta in aceasta zona de nevoi in randul consumatorilor si ca lucram la diversificarea acestor servicii si satisfacerea cererii", spune Andrei Pogonaru.

In opinia sa, "pentru mall-uri, zona de food court reprezinta o oportunitate. Aici pot fi aduse concepte noi, experiente complete - work-shop-uri de gatit, de exemplu - sau restaurante ale unor branduri FMCG si, ma intreb cum ar fi sa vedem deschiderea primului restaurant al unei marci de ciocolata".

Cuvantul "generatie" ofera cheia intelegerii schimbarilor de comportament.

Se spune, de regula ca, "obiceiurile de consum sunt in continua schimbare si ca, la o prima observatie, consumatorii par sa isi mute atentia dinspre volume si cautari de oferte spre calitatea produselor achizitionate. Observatia insa are doua aspecte strans legate dar distinse: conectarea la tehnologie si cautarea de calitate crescuta", apreciaza Andrei Pogonaru.

Astfel, in opinia sa, desi 'volumul si discountul vor ramane in continuare importante pentru mare parte dintre consumatori, cu ajutorul tehnologiei insa, pot fi comparate ofertele multor retailer mult mai usor. Daca astazi lumea intelege ca reclama e sufletul comertului, atunci poate ca ar trebui sa inteleaga si faptul ca sufletul reclamei e discount-ul".

Acest lucru nu va disparea niciodata intr-o economie de piata si discount-urile sunt compatibile cu un raport echitabil calitate-pret, arata el. "In cadrul Veranda, avem multe magazine (inclusiv Carrefour, Decathlon, Pepco, LC Waikiki, CCC etc.) care sunt extrem de de competitive din punct de vedere al preturilor. Astfel, indiferent de categoria de cumparaturi (sport, haine, pantofi, etc.), la Veranda Mall exista un magazin care sa ofere cele mai competitive preturi".

Pe de alta parte, "se observa o conturare a unor tipologii comportamentale (cautarea de produse calitativ superioare ) care sunt o consecinta naturala a faptului ca societatea noastra a evoluat in pas cu economia. Magazinele se reinventezea si mizeaza mai mult pe experientele „in-store”, urmate de oferte si servicii de calitate. Trebuie sa fie prezente pe toate canalele si sa se adapteze schimbarilor, ingloband cu grija noile tehnologii in ofertele lor. Veniturile consumatorilor, educatia, regiunea geografica in care locuiesc sau varsta sunt doar cateva dintre variabilele care influenteaza obiceiurile de consum si care complica si mai mult ecuatia din retail", adauga Andrei Pogonaru.

Insa, "exista cu siguranta categorii noi de consumatori care corespund tiparelor" mentionate. "Este foarte important sa urmaresti schimbarile si sa te adaptezi, daca le poti anticipa este si mai bine. In mod cert, generatiile se schimba la fel de repede ca si preferintele acestora pentru un produs sau altul. Pe masura ce avansam si mai mult spre hiperconectivitate si experiente digitale, generatiile de consumatori se vor diferentia si mai mult unele de altele", mai spune el.

Veranda Mall, venituri totale de 9 mil. euro in 2018. "Nu intentionam sa vindem"

"Veranda Obor, societatea care administreaza Veranda Mall a inregistrat venituri totale in 2018 de 9 mil. euro, iar aproximativ 90% din aceste venituri provin din chirii", arata Andrei Pogonaru. Intrebat de veniturile generate de evenimentele realizate in cadrul Veranda Mall, el afirma ca "este extrem de greu de masurat ponderea lor in veniturile totale deoarece acestea au reprezentat activitati in cadrul unor campanii de findelizare si recompensare. Scopul evenimentelor organizate in Veranda Mall nu este de a genera venituri pe termen scurt, ci de a oferi experiente si emotii cu care oamenii sa rezoneze, de a starni curiozitatea acestora si bineinteles, de a ii fideliza in timp".

Citeste si:

    In opinia sa, "acest tip de abordare este firesc, inclusiv in ceea ce tine de marketing". De altfel, "tendintele in retail la nivel global sunt definite de o reorientare a activitatii catre acel tip de actiuni sau servicii care pot genera experiente. Drept urmare, avem in vedere cresterea ponderii evenimentelor dedicate vizitatorilor nostri, atat in 2019 cat si in urmatorii ani".

    Cat despre un posibil exit, Andrei Pogonaru afirma: "Nu intentionam sa vindem. Veranda este o investitie pe termen lung, care nu si-a atins inca intregul potential si pe care il dezvoltam constant. Investim in continuare in centrul comercial si suntem foarte multumiti de rezultatele de pana acum".

    Veranda Mall este primul centru comercial de proximitate din Bucuresti, dezvoltat de Professional Imo Partners S.A. (fosta Prodplast Imobiliare S.A.), in zona Obor, inaugurat pe 27 octombrie 2016. Proiectul are o suprafata totala de aproape 30.000 de metri patrati inchiriabili si o zona verde de 15.000 mp.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri