Săptămâna aceasta, Eurostat a publicat în cadrul unui infografic o evoluție agregată și comparativă a indicilor chiriilor și prețurilor la locuințe în Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2010 și trimestrul al doilea din 2020. Ne-am propus să reluăm analiza Eurostat, pe același interval de timp, dar aplicată exclusiv la piața rezidențială din România și îmbunătățită cu seria câștigurilor nete anuale, pentru a observa cât de corelată a fost evoluția celor trei indici.

Dacă indicele nivelului mediu al chiriilor în România a cunoscut o evoluție aproape constantă, înregistrând la finalul perioadei (2010 - Q2 2020) un avans de numai 8,5%, așa cum se poate observa în graficul de mai jos, pe de altă parte tendința celorlalți doi indici (al prețurilor la locuințe și al câștigului mediu net) a fost una divergentă până în 2014. Din acest an și indicele prețurilor la locuințe a intrat pe un trend ascendent, dar cu o dinamică anuală mult mai redusă față de câștigul mediu net.

Ca urmare, dacă în cazul acestuia a existat o creștere de circa 93%, în perioada analizată, indicele prețurilor la locuințe a urcat cu doar 17,3%, aspect evidențiat și în infograficul publicat de Eurostat. Rezultă că dinamica veniturilor a fost aproximativ 5 ori mai ridicată decât cea a prețurilor la locuințe, iar accesibilitatea unei unități locative s-a îmbunătățit în toată această perioadă.

Comparativ, indicele prețurilor și cel al chiriilor a cunoscut un avans mediu de 24,4% și respectiv 14,5% în intervalul 2010 - Q2 2020 la nivelul Uniunii Europene (UE 27), ceea ce arată că "scumpirea" pieței rezidențiale din țara noastră a avut o dinamică mult sub media europeană și este mai degrabă subevaluată, dacă am lua în considerare prețurile de dinainte de 2008.

Sursa foto: Aleutie / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri